Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović, glasovima većine od ukupno 250 zastupnika, izabran je za novog predsjednika srbijanskog parlamenta.


Od ukupno 205 zastupnika u Skupštini Srbije koji su glasovali, za Stefanovića je glasovalo njih 142, dok je protiv bilo 48, a uzdržano 15. Stefanović (36), po obrazovanju magistar ekonomskih znanosti, bio je jedini kandidat za predsjednika parlamenta, a predložila ga je SNS u kojoj je potpredsjednik Glavnog odbora stranke.

U svom prvom, kratkom obraćanju nakon izbora na ovu dužnost Stefanović je kazao da će raditi na jačanju duha demokracije i tolerancije u parlamentu. Dodao je kako će se zalagati za potpunu mogućnost kontrole izvršne vlasti, jačanje demokracije i u parlamentu i izvan njega te daljnje otvaranje parlamenta prema javnosti.

Vezani članci Pas izgrizao ženu u Kragujevcu Ženu nasmrt izgrizao njezin šarplaninac, liječnici zbog agresivnog psa nisu mogli do nje Koronavirus u Srbiji Susjedi sve bliže brojci od 8000 novozaraženih, COVID propusnice trebat će za ulazak u kafiće

>> Srpska vlada će prisegnuti na 'očuvanje Kosova'

Stefanović je potom odredio stanku, a u poslijepodnevnom nastavku sjednice očekuje se izbor potpredsjednika parlamenta, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tijela. Potom bi, najvjerojatnije u utorak i u narednim danima, trebale biti razmatrane i izglasane dopune zakona o vladi te novi zakon o ministarstvima, a potom i izabrana nova srbijanska vlada u kojoj će, kako je navedeno u prijedlogu novog zakona o ministarstvima, biti 17 ministarstava.

Buduću vladajuću koaliciju predvodit će SNS, Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, koji je i mandatar za sastavljanje nove vlade, i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića.

Nova srbijanska vlada bi, kako se očekuje, nakon što njezini članovi polože prisegu, mogla službeno biti formirana najkasnije u petak. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.