Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nebojša Stefanović novi predsjednik srbijanskog parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović, glasovima većine od ukupno 250 zastupnika, izabran je za novog predsjednika srbijanskog parlamenta.

Od ukupno 205 zastupnika u Skupštini Srbije koji su glasovali, za Stefanovića je glasovalo njih 142, dok je protiv bilo 48, a uzdržano 15. Stefanović (36), po obrazovanju magistar ekonomskih znanosti, bio je jedini kandidat za predsjednika parlamenta, a predložila ga je SNS u kojoj je potpredsjednik Glavnog odbora stranke.

U svom prvom, kratkom obraćanju nakon izbora na ovu dužnost Stefanović je kazao da će raditi na jačanju duha demokracije i tolerancije u parlamentu. Dodao je kako će se zalagati za potpunu mogućnost kontrole izvršne vlasti, jačanje demokracije i u parlamentu i izvan njega te daljnje otvaranje parlamenta prema javnosti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

>> Srpska vlada će prisegnuti na 'očuvanje Kosova'

Stefanović je potom odredio stanku, a u poslijepodnevnom nastavku sjednice očekuje se izbor potpredsjednika parlamenta, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tijela. Potom bi, najvjerojatnije u utorak i u narednim danima, trebale biti razmatrane i izglasane dopune zakona o vladi te novi zakon o ministarstvima, a potom i izabrana nova srbijanska vlada u kojoj će, kako je navedeno u prijedlogu novog zakona o ministarstvima, biti 17 ministarstava.

Buduću vladajuću koaliciju predvodit će SNS, Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, koji je i mandatar za sastavljanje nove vlade, i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića.

Nova srbijanska vlada bi, kako se očekuje, nakon što njezini članovi polože prisegu, mogla službeno biti formirana najkasnije u petak. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene