Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do idućeg skupa

Srbija bez hrvatskog prijevoda pravne stečevine EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je, zbog nesudjelovanja na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, jedina zemlja regije koja od Hrvatske nije dobila prijevod pravne stečevine Europske unije na hrvatskome, a dokumentacija će joj najvjerojatnije biti ustupljena u svibnju ili lipnju na regionalnom skupu u Sarajevu, prenosi beogradski tisak.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u subotu je svim premijerima, sudionicima skupa u Sloveniji, poklonila hrvatski prijevod pravne stečevine, piše 'Blic'. Prijevode je, kako se ističe, dobila čak i Albanija, iako hrvatski jezik nije srodan albanskom, a dokumente je dobilo i Kosovo, premda ono od ranije ima potpuno drugačiji model pristupanja EU u odnosu na regiju, dodaje list. 'Večernje novosti' navode kako je Hrvatska mjesecima prije sporne konferencije obećavala prijevode europskog zakonodavstva te da je to, kako se ističe, palo u zaborav dodajući da je ona 'očito riješena ne isporučiti' Beogradu materijal vrijedan osam milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 19 u užem izboru Znate li što su kihobran i novosnik? Traži se najbolja nova hrvatska riječ Slika nije dostupna Pitali smo profesore Zašto su rezultati mature najlošiji dosad? "Trebalo je razmišljati što naši učenici ne znaju", "Zadaci su preteški, ni profesori ih ne znaju riješiti"

U izjavi tom listu potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije Božidar Đelić kazao je pak kako je Srbija već službeno zatražila prijevode od Hrvatske te da to pitanje ne treba politizirati. 'Mi smo prijevod dokumenata EU zatražili službenim putem na sastanku s njihovim veleposlanikom, pa ne treba od toga praviti nikakvo političko pitanje. Ako bude trebalo napisati i pismo premijerki, nema problema, to ću rado uraditi', objasnio je.

>> Kosor zemljama regije podijelila prijevod pravne stečevine EU-a

Đelić je dodao kako je jedan dužnosnik Ureda za europske integracije vlade Srbije već boravio u Zagrebu radi ugovaranja tehničkih aspekata te izrazio čuđenje što premijerka Kosor o tome ništa ne zna. U hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu 'Večernjim novostima' je, dodaje se, kratko rečeno da će 'prijevodi biti ustupljeni Srbiji u jednom od prigodnih susreta predstavnika dviju država'. 'Blic' doznaje da će Hrvatska najvjerojatnije Srbiji ustupiti dokumentaciju u svibnju ili lipnju, na regionalnom skupu u Sarajevu u organizaciji Španjolske kao predsjedateljice EU. Na tom skupu će, dodaje se, Srbija sudjelovati jer će Kosovo moći sudjelovati samo pod oznakom 'Kosovo/UNMIK'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene