Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dječakov spas pokrenuo je dotad neviđenu međunarodnu borbu za skrbništvo između njegova oca Juana Miguela Gonzaleza, koji je ostao na Kubi, i njegovih rođaka u Miamiju. Američki sud presudio je u očevu korist.


Elian Gonzalez, kojem je bilo šest godina kada je jedini preživio brodolom kubanskih migranata na putu za Floridu i koji je poslije zauzimao svjetske naslovnice kao predmet žestoke političke bitke za skrbništvo, izjavio je da je spreman posjetiti svoju obitelj u Miamiju, nakon 15 godina.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama: Susret s Castrom moguća je prekretnica Slika nije dostupna Obama i Castro se rukovali na summitu u Panami

"Američkom se narodu prvo moram zahvaliti za ljubav koju su mi pružili", rekao je Gonzalez, kojemu je sada 21 godina u razgovoru za ABC.

Mali brod kojim su Elian, njegova majka i još deset ljudi plovili s Kube na Floridu potonuo je u nevremenu. Gonzalez je uspio preživjeti i plutao Atlantikom kada su ga pronašli američki ribari.

Kuba pozdravlja skidanje s američke crne liste

"Sjećam se kad je brod potonuo, kad smo pali u more", kazao je Elian u razgovoru. "Sjećam se da me mama stavila u gumenjak i pokrila me. Stalno sam dizao glavu i gledao uokolo... U jednom trenutku kad sam podigao glavu, više je nije bilo", nastavio je. "Nije bilo više nikoga, bio sam sam usred mora i to je zadnje čega se sjećam".

Dječakov spas pokrenuo je dotad neviđenu međunarodnu borbu za skrbništvo između njegova oca Juana Miguela Gonzaleza, koji je ostao na Kubi, i njegovih rođaka u Miamiju. Američki sud presudio je u očevu korist. Savezni agenti upali su u kuću Elianovih rođaka, uzeli dječaka i poslali ga na Kubu.

Gonzalez je danas student na sveučilištu u pokrajini Matanzas. U intervjuu je rekao da nije ljut na svoju rodbinu koja ga je htjela zadržati u SAD-u i da bi ih mogao posjetiti.

Kubanske vlasti ga smatraju junakom. "Ponosni smo na njega jer je on naš najmlađi heroj", rekao je kubanski predsjednik Raul Castro prije nekoliko mjeseci.

Washington i Havana zadnjih nekoliko mjeseci pregovaraju o uspostavi diplomatskih odnosa, prekinutih 1961. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook