Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spreman posjetiti SAD

'Sjećam se kad je brod potonuo. Mama me stavila u gumenjak, a onda nestala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dječakov spas pokrenuo je dotad neviđenu međunarodnu borbu za skrbništvo između njegova oca Juana Miguela Gonzaleza, koji je ostao na Kubi, i njegovih rođaka u Miamiju. Američki sud presudio je u očevu korist.

Elian Gonzalez, kojem je bilo šest godina kada je jedini preživio brodolom kubanskih migranata na putu za Floridu i koji je poslije zauzimao svjetske naslovnice kao predmet žestoke političke bitke za skrbništvo, izjavio je da je spreman posjetiti svoju obitelj u Miamiju, nakon 15 godina.

Pročitajte i ovo Raul Castro (Foto: AFP) U travnju 2018. Raul odstupa s dužnosti: Kubom će nakon 60 godina vladati netko tko se ne preziva Castro Slika nije dostupna Druga revolucija 10 vrlo značajnih godina za Kubu kojom vlada Raul Castro

"Američkom se narodu prvo moram zahvaliti za ljubav koju su mi pružili", rekao je Gonzalez, kojemu je sada 21 godina u razgovoru za ABC.

Mali brod kojim su Elian, njegova majka i još deset ljudi plovili s Kube na Floridu potonuo je u nevremenu. Gonzalez je uspio preživjeti i plutao Atlantikom kada su ga pronašli američki ribari.

Kuba pozdravlja skidanje s američke crne liste

"Sjećam se kad je brod potonuo, kad smo pali u more", kazao je Elian u razgovoru. "Sjećam se da me mama stavila u gumenjak i pokrila me. Stalno sam dizao glavu i gledao uokolo... U jednom trenutku kad sam podigao glavu, više je nije bilo", nastavio je. "Nije bilo više nikoga, bio sam sam usred mora i to je zadnje čega se sjećam".

Dječakov spas pokrenuo je dotad neviđenu međunarodnu borbu za skrbništvo između njegova oca Juana Miguela Gonzaleza, koji je ostao na Kubi, i njegovih rođaka u Miamiju. Američki sud presudio je u očevu korist. Savezni agenti upali su u kuću Elianovih rođaka, uzeli dječaka i poslali ga na Kubu.

Gonzalez je danas student na sveučilištu u pokrajini Matanzas. U intervjuu je rekao da nije ljut na svoju rodbinu koja ga je htjela zadržati u SAD-u i da bi ih mogao posjetiti.

Kubanske vlasti ga smatraju junakom. "Ponosni smo na njega jer je on naš najmlađi heroj", rekao je kubanski predsjednik Raul Castro prije nekoliko mjeseci.

Washington i Havana zadnjih nekoliko mjeseci pregovaraju o uspostavi diplomatskih odnosa, prekinutih 1961. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene