Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova stranica odnosa

Skinut će ih s crne liste nakon 33 godine - 'Prepoznajemo pravednu odluku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanska vlada smatra "pravednom" spremnost američkog predsjednika Baracka Obame da povuče Kubu s američke liste država koje podržavaju terorizam, objavilo je u utorak kubansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Kubanska vlada prepoznaje pravednu odluku predsjednika SAD-a da ukloni Kubu s liste na kojoj nikada nije trebala biti", piše u izjavi glavne kubanske pregovaračice sa SAD-om u ministarstvu vanjskih poslova Josefine Vidal.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

"Kao što je kubanska vlada ponovila u bezbroj navrata, Kuba odbacuje i osuđuje svaki teroristički čin u svim oblicima i manifestacijama kao i svako djelovanje kojemu bi cilj bio ohrabriti, podržati, financirati i pokrivati teroristički čin", dodala je ona u izjavi pročitanoj na državnoj televiziji.

Bijela kuća je u utorak objavila da je Obama u izvješću podnesenom američkom Kongresu iznio "namjeru da ukloni" Kubu s liste zemalja koje podržavaju terorizam.

Ta je odluka uslijedila nakon summita u Panami na kojem su se u subotu sastali Obama i kubanski predsjednik Raul Castro, što je bio prvi susret nekog američkog i kubanskog čelnika u posljednjih 60 godina.

Kubanska komunistička vlada zatražila je skidanje s liste kako bi nastavila normalizaciju odnosa dvojice bivših hladnoratovskih neprijatelja. Obama je naredio da se revidira prisutnost Kube na listi nakon što su on i Castro objavili zatopljavanje odnosa 17. prosinca prošle godine.

Analitičari: SAD i Latinska Amerika okrenuli novu stranicu u odnosima

"Nakon pozorne analize koju je izradila obavještajna zajednica i jamstava kubanske vlade, državno tajništvo zaključio je da je Kuba ispunila uvjete da je se skine s liste zemalja sponzora terorizma", priopćila je Bijela kuća.

Obamina odluka proslijeđena je Kongresu na dodatno razmatranje od 45 dana, ali malo je vjerojatno da će je zastupnici blokirati.

Skidanje Kube s liste znači i ukidanje dijela gospodarskih sankcija, ali će širi američki embargo ostati na snazi jer ga može ukinuti samo Kongres.

Washington je Kubu na listu stavio 1982., uz obrazloženje da je tadašnji predsjednik Fidel Castro uvježbavao i naoružavao prokomunističke pobunjenike u Africi i Latinskoj Americi. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene