Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić zaprijetio je podnošenjem ostavke ne usvoji li Parlament BiH paket zakona o reformi policije.


"Ako zakoni ne prođu, partijski lideri morat će sjesti za stol i potražiti nekoga tko želi biti glumac na čelu Vijeća ministara, jer ja to ne želim", kazao je Špirić kako ga danas citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

Vezani članci Granični prijelaz Zbog političkih svađa na snazi i dalje ostaju ograničenja za ulazak u BiH Slika nije dostupna BiH: Nastavlja se kriza vlasti

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, Špirićeva ostavka automatski bi značila i pad cijele vlade.

Zastupnički dom Parlamenta BiH trebao bi 2. travnja razmatrati nove prijedloge zakona o reformi policije nakon što je ranije ovog mjeseca propao pokušaj usvajanja zakonskih prijedloga kojima se odlučno protivila vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) te sve veće oporbene stranke.

Tim prijedlozima bila je definirana tek djelomična koordinacija rada policijskih službi na državnoj razini bez zadiranja u policijske strukture Republike Srpske i Federacije BiH.

Europska komisija i takve je zakone ocijenila dostatnim za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije te je najavila kako bi taj čin mogao uslijediti 28. travnja pod uvjetom da zakoni budu usvojeni u Parlamentu BiH.

Oko modifiranih prijedloga već odbijenih zakona trenutačno se vode pregovori između Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a Silajdžićeva stranka inzistira na ugradnji amandmana kojima bi se potvrdilo kako će se reforma policije u BiH nastaviti ovisno o ishodu očekivanih pregovora o ustavnim promjenama.

Postigne li se dogovor između ove dvije stranke, zakoni bi bili upućeni u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku koji ujedno onemogućava ulaganje novih amandmana i tada bi, i bez potpore SDA, ostalih pet stranaka vladajuće koalicije mogle osigurati dostatnu zastupničku potporu zakonima.

"Ja ću biti na sjednici parlamenta i zamoliti ih da u interesu svih nas učine sve da usvojimo zakone i na temelju toga potpišemo sporazum s EU", kazao je Špirić, koji je ranije ove godine već podnosio ostavku izazvavši time ozbiljnu političku krizu u BiH.