Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Špirić: Karadžićevo uhićenje potvrđuje europsku perspektivu regije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je u utorak kako uhićenje Radovana Karadžića pokazuje da suradnja s Haaškim sudom nije prazna priča te je pozvao sve institucije u BiH da rade u skladu s Ustavom i zakonima istaknuvši kako to uhićenje potvrđuje europsku perspektivu regije.

"Karadžićevo uhićenje potvrđuje europsku perspektivu regije", istaknuo je Špirić. Po Špirićevim riječima uhićenje Radovana Karadžiča i predstojeće razdoblje zahtijevaju posve "nov pristup političke elite, a to je pristup bez politikanstva i s jasnom vizijom".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cilje stvaranje muslimanske države Dodik optužio bošnjačke čelnike za povezanost s vehabijama Slika nije dostupna Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH Kosor: Granica mora biti mjesto dodira i ideja

"Nažalost i nakon ovog uhićenja može se primijetiti da postoje snažno etablirani pojedinci i političari koji bi htjeli da budućnost drže zarobljenu u prošlosti. Uhićenje Karadžića ne smije značiti napuštanje ili pak negaciju Daytonskog mirovnog sporazuma, već njegovu čvršću realizaciju", rekao je Špirić, aludirajući na izjave bošnjačkih dužnosnika u kojima se nakon Karadžićeva uhićenja zagovara preispitavanje postojanja Republike Srpske.

Predsjednik vodeće oporbene stranke u BiH, Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumžija je izjavio kako je Karadžićevo uhićenje prigoda za novi početak politike međunarodne zajednice prema BiH. "Ovo je prigoda (šansa) za suđenje ne Radovanu Karadžiću, nego Karadžićevu projektu", rekao je Lagumdžija aludirajući na Republiku Srpsku.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je je izjavio kako je iznenađen Karadžićevim uhićenjem te da je to posljedica formiranja nove srbijanske vlade.

"Mi nemamo nikakvo povjerenje u Haaški tribunal i smatramo da taj sud ne dijeli pravdu, nego da je više puta dokazao da je politički sud", kazao je Bosić, aktualni predsjednik SDS-a, stranke koju je utemeljio upravo Karadžić. Bosić je također rekao kako "ne misli da će Radovan Karadžić imati pošteno suđenje u Haaškom sudu".

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je izjavio kako je Karadžićevo uhićenje "velika stvar za BiH" jer je Karadžić jedan od najodgovornijih za zločine koji su se desili u BiH. Po Komšićevim riječima Karadžićevo uhićenje "bit će olakšanje i za srpski narod".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene