Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preživjeli ruski pilot oglasio se iz zračne baze Hmeymim u koju je prebačen nakon spašavanja.


Preživjeli pilot ruskog aviona kojeg je Turska oborila na sirijskoj granici rekao je da im nikakvo upozorenje nije dano. Konstantin Murakhtin rekao je za rusku televiziju i kako nije bilo šanse da je avion povrijedio turski zračni prostor, što tvrdi Turska.

Vezani članci Tramvaj Zaiskrilo na tračnicama: Tramvaj priredio pravi svjetlosni šou, sva sreća da nitko nije ozlijeđen Ukrajinska vojska G7 osuđuje gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom: Zaustavite provokacije i smirite napetosti

On je spašen u 12-satnoj operaciji koja je uključivala specijalne snage.

SRUŠEN ZBOG 17 SEKUNDI Činjenice koje NE idu u prilog Turskoj

Turska pak tvrdi da su piloti upozoreni 10 puta prije rušenja aviona. Još nije poznato što se dogodilo s tijelom kopilota koji je ubijen iz vatrenog oružja dok se padobranom spuštao iz gorućeg aviona.

Murakhtin je izjavu za televiziju davao iz zračne baze Hmeymim u kojoj su smješteni ruski zrakoplovi koji sudjeluju u misiji u Siriji. Tamo je odveden nakon spašavanja.

OVO SE PUTINU NEĆE SVIDJETI Erdogan: Srušili smo ruski avion iz jednostavnog razloga

A između dvije zemlje, Rusije i Turske, rastu tenzije zbog incidenta. Rusija je prekinula vojne kontakte s Turskom dok SAD, EU i UN pozivaju na smirenost. Predsjednik Putin je rušenje aviona nazvao zabijanjem noža u leđa te upozorio na ozbiljne posljedice.

Njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je incident bio planirana provokacija.

S druge strane, turski predsjednik Erdogan brani akcije svoje zemlje. Poručio je da svi moraju poštivati pravo Turske da zaštiti svoje granice.

Turska je članica NATO saveza koji podupire Tursku verziju događaja iako također poziva na smirivanje situacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook