Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČUDO SE OSTVARILO!

VIDEO: Posljednji izvučen šef smjene Luis Urzua!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji rudar, Luis Urzua, izvučen je 22 sata i 35 minuta nakon početka akcie izvlačenja rudara. U 11:30 sati po lokalnom vremenu iz rudnika su izvučena i petorica spasioca, nakon čega je u cijelom Čilu bučno proslavljen završetak najdulje operacije spašavanja u povijesti rudarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak" Slika nije dostupna Zatočeni dva tjedna VIDEO: Rudari živi nakon 17 dana, ali ostat će dolje još mjesecima!

Prvi je rudar spašen 10-ak minuta iza ponoći po lokalnom vremenu, u 5.10 sati u utorak po srednjoeuropskom. Lorencio Antonio Avalos Silva, 31-godišnji drugi predradnik skupine rudara, prvi je izvučen na površinu u posebno izrađenoj kapsuli Phoenix 2. On je određen kao prvi koji će izaći na površinu zato što je procijenjeno da pripada u skupinu 'okretnih', kakvi će biti i rudari koji će neposredno nakon njega izlaziti na površinu.

Mario Sepulveda, drugi od 33 rudara izvučen je živ i zdrav na površinu u srijedu u 6.10, sat vremena nakon kolege Florencija Avalosa.

Sepulveda je bio jako dobro raspoložen, šaleći se preko audio veze sa spasiocima i prije nego što je došao na površinu, požurujući ih riječima 'Idemo, idemo, idemo!'.  Dovikujući se s okolnim promatračima i mašući rukama, opravdao je reputaciju koju je stekao tijekom zatočeništva u rudniku kao živahnog komentatora i dinamične osobe koja je moderirala video snimke života rudara pod zemljom.Potom je, smijući se glasno, pokazao komade kamenja koje je ponio sa sobom s dna rudnika kao suvenire, vičući 'Živio Čile'.

Treći spašeni rudar je Juan Illanes. Na površini je i četvrti rudar Carlos Mamani, jedini nečileanac među zarobljenim rudarima.

Na površinu je izvučen i peti, najmlađi rudar, 18-godišnji Jimmy Sanchez. Zanimljiv podatak je da je njegova djevojka novinarima otkrila da se on boji mraka. Dodajmo da je Jimmy sa svojim kolegama u mraku proveo 69 dana. Nakon Sancheza šesti je izašao 30-godišnji Osman Araya.

Grupa emocionalno i fizičko najslabijih rudara

Araya je prvi iz grupe koja uključuje emocionalno i fizičko najslabije rudare, iako bi se pod takvu kategoriju mogli staviti svi rudari s obzirom na dug period proveden u teškim uvjetima. Prvih pet izvučenih rudara su oni koji su bili u boljem fizički stanju.

Sedmi po redu, iz rudnika je izvučen 46-godišnji Jose Ojeda, a osmi 34-godišnji Claudio Yanez. Spasioci su na površinu izvukli i najstarijeg među rudarima, 63-godišnjeg Maria Gomeza. Gomez inače kopa u rudniku od svoje 12 godine. 10. izvučeni rudar je 31-godišnji Alex Vega, a 11. Jorge Galleguillos.

12. rudar zaredom izvučen na površinu je Edison Pena. 13.spašeni rudar je 27-godišnji Carlos Barrios, a nakon njega je 14. izašao Victor Zamora. Prvih par rudara izvlačilo se po sat vremena, ali se vrijeme izvlačenja s vremenom smanjilo na 30 do 45 minuta po rudaru. Posljednjih nekoliko rudara se izvlačilo i u manje od 15 minuta.

Izvučen rudar koji je predložio ženi crkveno vjenčanje

Na slobodu je izvučen i 15. rudar, 48-godišnji, Victor Segovia, koji je bilježio događaje pod zemljom zbog čega je bio poznat kao 'pisac'. Nakon njega izašao je 27-godišnji Daniel Herrera, inače vozač kamiona, a u rudniku je zarobljen kao pomoćnik liječnika. 17. izvučeni rudar je Omar Reygadas.

Nakon njih spasioci su izvukli 44-godišnjeg Estebana Rojasa koji je iz rudnika svojoj ženi predložio i crkveno vjenčanje. Iza Estebana na površinu je izvučen njegov brat 45-godišnji brat Pablo Rojas. 20. spašeni rudar je 48-godišnji Dario Segovia koji je u rudniku rekao da je prva osoba koju želi vidjeti njegova sestra. 21. spašeni rudar 50-godišnji  Yonni Barrios ima zanimljivu ljubavnu priču. Naime, on se našao u ljubavnom trokutu koji je otkriven dok je bio zatočen u rudniku. Žena je saznala za ljubavnicu kada su obje kod rudnika organizirale molitvu za Barriosa. U rudniku je bio zadužen za medicinske poslove.

Kao 22. rudar na površinu je izvučen 43-godišnji Samuel Avalos koji je veliki obožavatelj Elvisa. Nakon njega je na površinu kao 23. izašao 27-godišnji Carlos Bugueno koji je bio zadužen za primanje i slanje paketa te su ga nazivali 'golub pismonoša'. Napravio je i domino što je njemu i kolegama pomoglo da lakše prebrode prve najgore dane. 24. je na površinu izašao 54-godišnji Jose Henriquez. On je prije nesreće osjećao da nije nešto u redu s rudnikom te je među zatočenim rudarima bio svojevrsni duhovni vođa. Nakon njega je kao 25. izvučeni rudar izašao 29-godišnji Renan Avalos čiji je brat Lorencio Antonio Avalos Silva prvi izvučen.

26. je uspješno izvučen 26-godišnji rudar Claudio Ancuna koji je odlučio ubrzo imati vjenčanje sa svojom djevojkom s kojom ima i trogodišnju curicu. 53-godišnji Franklin Lobos koji je nekada bio poznati čilesnski nogometaš, na površinu je izvučen kao 27. Španjolski nogometaš David Villa mu je poslao svoj potpisani dres iz Barcelone. Nakon njega je kao 28. rudar izvučen 23-godišnji Richard Villaroel kojeg je dočekala 11-godišnja sestra i koja je odmah briznula u kombinaciju plača i suza. Njegova cura treba roditi u studenom.

29. izvučeni rudar na površinu je donio telefon pomoću kojeg su komunicirali s ljudima na površini

Nakon što je ponovno pao mrak u Čileu kao 29. rudar je na površinu izvučen 49-godišnji Juan Aguilar. Odmah potom je kao 30. izvučen 40-godišnji Raul Bustos. U ovaj rudnik je došao nakon što je preživio potres i tsunami koji su pogodili Čile. Kao 31. na površinu je izvučen 24-godišnji Pedro Cortez kojeg je mlađa sestra dočekala s balonima u bojama čileanske zastave. Pedro je sudjelovao u snimanju videa koje su rudari snimili u zatočeništvu kako bi ih obitelji vidjele. Kao pretposljednji je izvučen 29-godišnji Ariel Tacona. Sa sobom je na površinu donio telefon s kojim su prvi put komunicirali s ljudima na površini i koji je, kako je ponosno istaknuo, proizveden u Čileu.

I napokon! Iako se očekivalo da će se ovo dgoditi tek oko Božića, posljednji rudar je izvučen već sada! Kao posljednji je izašao šef smjene 54-godišnji Luis Urzua koji je bio šef preživjelim rudarima i odgovoran za sve što se ovih dana događalo među nesretnim ljudima zatočenima u dubini Zemlje. Urzua je izvučen nakon 22 sata i 35 minuta od početka izvlačenja!

Izvučeni i spasioci

Iz skloništa na dubini od gotovo 700 metara, u kojem su rudari nakon urušavanja okna 5. kolovoza proveli više od 10 tjedana, posljednji je izašao spasioc Manuel Gonzalez. On se se u utorak, kroz bušotinu široku 70 cm, prvi spustio do zarobljenih rudara u spasilačkoj kapsuli Phoenix 2, koju je projektirala NASA.

Gonzalez je čileanskom predsjedniku Sebastianu Pineri, koji ga je pozdravio na površini, rekao kako se nada da se nešto slično neće nikada ponoviti, i da će se poboljšati mjere sigurnosti u čileanskim rudnicima, izvijestio je CNN koji je prenosio program čileanske televizije. Pinera je rekao da rudnik, koji se urušio 5. kolovoza, 'nikada nije trebao raditi tako kao što je radio, te da je imao dugu prošlost kršenja propisa'.

Oko 3.000 ljudi je na površini rudnika s oduševljenjem je dočekalo spašavanje posljednjeg od 33 čileanska rudara čija je duga kalvarija i spašavanje izazvalo ogroman interes diljem svijeta.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera, koji je dočekao i posljednjeg spašenog rudara, zahvalio je pripadnicima spasilačkih službi, rudarskim inženjerima, medicinarima i svim Čileancima na sudjelovanju u spašavanju, koje je nazvao 'čudom'.

'Ono što je započelo kao tragediju završilo je kao pravi blagoslov. Mislim da su nam rudari svima dali primjer jedinstva, timskoga rada i vjere. Njihove obitelji, nikada nisu gubile vjeru', rekao je Pinera.

Uz 1.500 novinara operaciji izvlačenja nazočili su i čileanski predsjednik Sebastian Pinera i bolivijski predsjednik Evo Morales, budući da je jedan od 33 rudara Bolivijac, a poruku u kojoj moli za njih poslao je i američki predsjednik Barack Obama.

>> VIDEO: Pogledajte kako su tekla izvlačenja rudara

>> Čileanski rudari se tuku, psiholog sve poriče, a ministar šuti

U ponedjeljak 31. kolovoza počela je operacija spašavanja rudara bušenjem otvora kroz koji ih se planiralo izvući na površinu, a prema prvim procjenama, bušenje otvora promjera 66 cm na dubinu od 702 metra trebalo je trajati tri do četiri mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene