Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski grad Lerida zabranio je muslimankama pokrivanje lica burkom ili nikabom na javnim mjestima, jer smatraju da takva odjeća vrijeđa dostojanstvo žene i obespravljuje ju.


Španjolski grad Lerida zabranio je muslimankama pokrivanje lica na javnim mjestima, tako da je taj grad sa 135.000 stanovnika postao prvim gradom u zemlji u kojemu je uvedena ta vrsta zabrane, što je u Europi već uzvitlala dosta prašine. Gradska skupština je na sjednici izglasala zabranu za koju je ruku dignulo 23 vijećnika, jedan je bio protiv, a dvoje suzdržano.

Vezani članci Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima Slika nije dostupna Europska zemlja danas odlučuje o zabrani burki i nikaba: "Tu je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda"

>> Belgija zabranila pokrivanje burkom

>> Francuska: Skupština donijela rezoluciju o zabrani nošenja burke

Odluka prije svega ima simboličnu važnost, kako je rekla glasnogovornica gradske skupštine Inma Martos, samo tri posto stanovništva tvore muslimani, a tek šačica muslimanki u Leridi danas nosi burku i nikab. Martos je rekla da iza odluke o zabrani stoji mišljenje da takva odjeća vrijeđa dostojanstvo žene i obespravljuje ju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju