Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Francuska: Skupština donijela rezoluciju o zabrani nošenja burke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska Narodna skupština je jednoglasno prihvatila neobvezujuću rezoluciju o zabrani nošenja burke, što je prva etapa prije rasprave o kontroverznom nacrtu zakona o zabrani nošenja nikaba i burke na javnom mjestu koja će se održati u srpnju.

Rezoluciju, simboličan dokument koji nema snagu zakona, prihvatili su svi prisutni zastupnici (434 od 577 koliko ih ima u skupštini). Većina desnice i socijalističke oporbe glasovala je za taj tekst u kojemu se kaže da su ‘radikalne prakse koje vrijeđaju dostojanstvo i jednakost između muškaraca i žena, pa tako i nošenje burke, protivne vrijednostima Republike’.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) REFERENDUM Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima

Tek nekolicina zastupnika, među kojima su neki iz redova komunista i zelenih, napustili su dvoranu prije glasovanja, ocijenivši glasovanje ‘farsom’ koja treba unaprijed osigurati ‘konsenzus’ o vladinu nacrtu zakona o zabrani nošenja burke.

Manje od 2.000 žena u Francuskoj nosi burku i nikab, od 5 do 6 milijuna muslimana u zemlji. O zabrani nošenja burke već se mjesecima vodi javna rasprava, što među velikim brojem muslimana izaziva ogorčenost, jer se osjećaju žigosani. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene