Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan vrijedan 30 milijuna eura

Španjolska zbog ilegalnih migracija okuplja vojne snage: "Do kraja godine pokrenut ćemo hitan plan"

Migranti u Španjolskoj (Foto: AFP)
Migranti u Španjolskoj (Foto: AFP) Foto: Afp
Španjolska je u petak objavila da će okupiti svoje vojne snage u "jedinstveno operativno zapovjedništvo" kako bi se što učinkovitije nosila s ilegalnim migrantima, a EU je objavila da će Madridu hitno pomoći s 30 milijuna eura.

Španjolska je ove godine postala prva luka ulaska migranata u EU, zamijenivši Italiju koja im je zatvorila svoje luke.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Slika nije dostupna reagirala španjolska vojska Tisuće migranata izazvalo kaos na granici: ''Hitno nam treba pomoć, nemamo pojma koliko ih je ušlo u zemlju''

Više od 23.000 migranata od siječnja je morskim putem stiglo do španjolskih obala, što je više nego tijekom cijele prošle godine, podaci su Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Socijalistički premijer Pedro Sanchez, na vlasti tek dva mjeseca, najavio je organizaciju "jedinstvenoga operativnog zapovjedništva" španjolskih snaga sigurnosti koje će omogućiti učinkovitiji prihvat novoga vala migranata.

"Do kraja godine ćemo pokrenuti hitan plan vrijedan 30 milijuna eura", rekao je Sanchez.

Istodobno je Europska komisija najavila izdvajanje "30 milijuna eura za hitnu pomoć Španjolskoj, od čega je 26,5 milijuna odobreno 2. srpnja, a dodatna 3 milijuna u petak", stpji u zajedničkom priopćenju EK i španjolske vlade, objavljenom nakon posjeta Madridu europskoga povjerenika za migracije Dmitrisa Avramopoulosa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene