Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tu će opasnost biti teško pobijediti, ali to je utrka s vremenom i što svijet prije postane svjestan te opasnosti to bolje, navodi Soros.


Režim ruskoga predsjednika Vladimira Putina, kojemu iduće godine zbog dospijeća velikog dijela dugova te zbog niskih cijena energenata prijeti bankrot, koristi migracijsku krizu za destabilizaciju Europske unije, piše u sindiciranom autorskom članku koji u ponedjeljak prenosi ljubljansko "Delo" američki milijarder i osnivač Zaklade za otvoreno društvo George Soros.

Vezani članci Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni Pojavila se uznemirujuća videosnimka iz aviona: Putinov kritičar Navaljni u bolnici u komi nakon sumnje u trovanje Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte Čelnik azijske države nudi se za eksperiment: "Kada dođe rusko cjepivo, javno ću si ga sam ubrizgati"

"Za Putinov režim najdjelotvorniji je način da izbjegne svoju propast to da se pobrine da prije njega propadne Europska unija", navodi se u prilogu, te dodaje da EU, koju pogađa više kriza, "puca po šavovima" i da u takvom stanju neće moći održati ekonomske sankcije protiv Putina, uvedene zbog ruske aneksije Krima i poticanja separatizma u Ukrajini.

"Podijeljena Europa Putinu bi jako koristila jer bi iskoristio svoja poznanstva zasnovana na ekonomskim interesima, te protueuropske stranke s kojima je brižno njegovao odnose", navodi George Soros.

Kako navodi, Putinova Rusija predstavlja realnu prijetnju EU-u, pa bi ona morala jedinstveno nastupiti protiv nje budući da je zapravo Rusija i EU u sadašnjim odnosima vode "bitku s vremenom" tko će prvi propasti.

Teško je razumjeti zašto lideri EU-a i SAD-a vjeruju Putinu i njegovim riječima umjesto da ga sude "po djelima" jer se pokazalo da mu se ne može vjerovati, a napadi ISIS-a i njegovo terorističko djelovanje "ne mogu se, bez obzira na svoju surovost, usporediti s ugrozom koja prijeti od Rusije", navodi se u članku.

Tu će opasnost biti teško pobijediti, ali to je utrka s vremenom i što svijet prije postane svjestan te opasnosti to bolje, navodi Soros.

Putin je dobar taktičar, ali loš strateg, pa je djelovanjem u Siriji došao u konflikt s turskim predsjednikom Erdoganom i tako naštetio interesima i Rusije i Turske.

No, pogrešno je misliti da se je on odlučio za intervenciju u Siriji kako bi povećao izbjeglički val u Europu, ali kad je do toga došlo iskoristio je priliku jer u izbjegličkoj krizi "vidi priliku kako ubrzati raspad Europske unije", navodi Soros.

"Kada je neka država ili savez država u smrtnoj opasnosti, onda je za lidere bolje da se s teškom realnošću uhvate u koštac, nego da je ignoriraju. U borbi za svoj opstanak EU je prisiljena nastupiti protiv Putinove Rusije", navodi Soros. (Hina)