Nakon što su somalski pirati oteli španjolski ribarski brod s 26 članova posade, španjolska se vlada za pomoć obratila NATO-u, a prije toga su poslali i svoj vojni brod kako bi oslobodili taoce.


Posada broda Playa de Bakio lovila je tunu oko 400 kilometara od somalske obale kada su ga s granatama u nedjelju napali pirati. Vjeruje se da nitko od posade nije ozlijeđen.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears! Slika nije dostupna Zloglasni vođa somalskih pirata odlazi u mirovinu

Španjolski mediji objavili su da je brod usidren u luci grada Gaana.

'Ja sam kapetan broda, svi smo dobro', rekao je 55-godišnji Amadeo Alvarez nakon što je s njim vezu uspostavio španjolski nacionalni radio.

Prekinuo ga je čovjek koji se identificirao kao član 'somalske milicije' te na engleskom rekao da neće biti problema ukoliko se udovolji njihovim zahtjevima.

>> Oteta francuska jahta pristala u somalskoj luci Eylu 

>> Šest somalskih pirata pred sudom u Francuskoj

Zahtjevi nisu objavljeni javno, ali pretpostavlja se da pirati traže novac.

'Ministarstvo obrane je obavijestilo NATO i kontaktiralo Francusku, Britaniju i druge saveznike', rekao je španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Obitelji otetih veoma su zabrinute.

'Moj mi je otac pričao o piratima, a ja sam to uvijek shvaćala kao šalu. Ali to nije šala. Pirati su kriminalci i nevjerojatno je da postoje u ovom stoljeću', rekla je Rosa Alvarez, kćer otetog člana posade Amadea Alvareza Gomeza.

Britanski Telegraph prenosi da je brod otet na istom području kao i francuska luksuzna jahta Le Ponant s 30 članova posade početkom travnja koju su oslobodili nakon tjedan dana i otkupnine od milijun funti.

Francuske specijalne snage uhitile su osumnjičene za otmicu jahte i optuženi su u Francuskoj za otmicu.

U zadnjih godinu dana uz somalsku je obalu oteto dvadesetak brodova.