Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Somalija: Pirati oteli španjolski ribarski brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su somalski pirati oteli španjolski ribarski brod s 26 članova posade, španjolska se vlada za pomoć obratila NATO-u, a prije toga su poslali i svoj vojni brod kako bi oslobodili taoce.

Posada broda Playa de Bakio lovila je tunu oko 400 kilometara od somalske obale kada su ga s granatama u nedjelju napali pirati. Vjeruje se da nitko od posade nije ozlijeđen.

Pročitajte i ovo Vili Beroš prvi letovi u travnju Prvih 100 ljudi počelo edukaciju za posadu hitne helikopterske službe: "Počinjemo graditi infrastrukturu za cjelovitu hitnu službu" Slika nije dostupna Svaki brod bio je sumnjiv Deset dana pakla za 1900 putnika: Zaputili se na krstarenje iz snova, a zatim su čuli dramatičnu obavijest kapetana

Španjolski mediji objavili su da je brod usidren u luci grada Gaana.

'Ja sam kapetan broda, svi smo dobro', rekao je 55-godišnji Amadeo Alvarez nakon što je s njim vezu uspostavio španjolski nacionalni radio.

Prekinuo ga je čovjek koji se identificirao kao član 'somalske milicije' te na engleskom rekao da neće biti problema ukoliko se udovolji njihovim zahtjevima.

>> Oteta francuska jahta pristala u somalskoj luci Eylu 

>> Šest somalskih pirata pred sudom u Francuskoj

Zahtjevi nisu objavljeni javno, ali pretpostavlja se da pirati traže novac.

'Ministarstvo obrane je obavijestilo NATO i kontaktiralo Francusku, Britaniju i druge saveznike', rekao je španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Obitelji otetih veoma su zabrinute.

'Moj mi je otac pričao o piratima, a ja sam to uvijek shvaćala kao šalu. Ali to nije šala. Pirati su kriminalci i nevjerojatno je da postoje u ovom stoljeću', rekla je Rosa Alvarez, kćer otetog člana posade Amadea Alvareza Gomeza.

Britanski Telegraph prenosi da je brod otet na istom području kao i francuska luksuzna jahta Le Ponant s 30 članova posade početkom travnja koju su oslobodili nakon tjedan dana i otkupnine od milijun funti.

Francuske specijalne snage uhitile su osumnjičene za otmicu jahte i optuženi su u Francuskoj za otmicu.

U zadnjih godinu dana uz somalsku je obalu oteto dvadesetak brodova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene