Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Solana traži centar za obogaćivanje urana za sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnik Europske unije koji predvodi međunarodnu diplomatsku akciju u vezi s nuklearnim sporom s Iranom, predložio je stvaranje jednoga međunarodnog pogona za obogaćivanje urana kojim bi se služile sve zemlje.

EU-ov visoki predstavnik za vanjsku politiku Javier Solana upozorio je da su propisi o neširenju nuklearnoga naoružanja u opasnosti od propadanja jer mnoge zemlje uviđaju neravnotežu sadašnjega nuklearnog režima koji očito favorizira postojeće nuklearne sile.

Pročitajte i ovo Ana Dorotić Čaljkušić većina nije ugrožena Puljak ostao bez vijećnice: Dorotić Čaljkušić dala ostavku i istupila iz stranke Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

"Međunarodni sustav neširenja nužno je svijetu, ali je u velikoj
opasnosti od raspada", rekao je u srijedu navečer Solana u Madridu.

Spomenuo je da su arapske zemlje poput Maroka, Egipta i Jordana lani počele ambiciozne nuklearne programe, a Iran obogaćuje uran za nepostojeće nuklearne elektrane.

"Jedini način da pronađemo trajno rješenje ovih problema jest stvaranje međunarodnoga centra za obogaćivanje pod multilateralnim nadzorom. Sve bi zemlje imale pristup obogaćenom gorivu pod jednakim uvjetima i po konkurentnim cijenama", stoji u tekstu Solanina govora.

Nije detaljno obrazložio svoj prijedlog koji se odnosi na jednu od najosjetljivijih faza u proizvodnji nuklearnoga goriva. 

Obogaćeni bi se uran mogao upotrebljavati u nuklearnim elektranama ili, ako je više obogaćen, u nuklearnome oružju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene