Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUĐENJE EL CHAPU

Nevjerojatno svjedočanstvo: Kralj droge platio je 100 milijuna dolara mita bivšem meksičkom predsjedniku

Izručenje El Chapa (Foto: AFP)
Izručenje El Chapa (Foto: AFP) Foto: AFP
Alex Cifuentes, bliski suradnik optuženog meksičkog gospodara narkokartela, Joaquína "El Chapa" Guzmana, svjedočio je na suđenju kako je El Chapo platio mito u vrijednosti 100 milijuna dolara bivšem meksičkom predsjedniku Enriqueu Peña Nietu te je to prijavio američkim vlastima.

Svjedok Cifuentes, koji tvrdi da je godinama bio bliski suradnik šefa kartela Sinaloa, razgovarao je u utorak o navodnom mitu u unakrsnom ispitivanju koje je provodio jedan od Guzmanovih odvjetnika, na federalnom sudu u Brooklynu. Na pitanje je li rekao vlastima 2016. da je Guzmán dogovorio mito, on je odgovorio: "Tako je."

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Noa Milivojev Traje suđenje Cure detalji optužnice: Monstruozni ubojica tiktokerice njezinoj majci slao poruke nakon što joj je udavio kćer i izrezao je na komade

Peña Nieto bio je predsjednik Meksika od prosinca 2012. do studenog 2018. Prethodno je bio guverner države Meksiko. Bivši predsjednik nije odmah komentirao inkriminirajuće navode. Ni njegov bivši glasnogovornik i drugi bivši dužnosnici nisu odmah odgovorili na optužbe.

Guzmanu, 61-godišnjaku, sudi se na saveznom sudu u Brooklynu od studenog prošle godine. Izručen je SAD-u 2017. godine i tamo mu se sudi zbog optužbi za trgovinu kokainom, heroinom i drugim vrstama droga na teritoriju SAD-a.

Na početku suđenja u studenom branitelj Jeffrey Lichtman u ime svog klijenta tvrdio je da su meksički dužnosnici, uključujući Peña Nietoa i njegova prethodnika, primili mito kako bi politički zaštitili Ismaela „El Mayo“ Zambada, još jednog poznatog trgovca drogom.

U to vrijeme glasnogovornik Peña Nietoa nazvao je tu tvrdnju „lažnom i pogrdnom“, dok je njegov prethodnik Felipe Calderón na Twitteru rekao kako su te optužbe „apsolutno lažne i bezobzirne“.

Sudac ovog predmeta Brian Cogan upozorio je Lichtmana da je otišao „predaleko od konkretnih i izravnih dokaza“ te da će uputiti porotu da se usredotoči na čvrste dokaze.

Na kraju prvog tjedna suđenja Guzmanovi odvjetnici kazali su sucu da će svjedok opisati isplatu sadašnjem meksičkom predsjedniku. No taj je prijedlog zaustavljen kako bi se zaštitile osobe koje nisu direktno povezane s ovim slučajem, piše the Guardian.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene