Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaki tjedan u razvijenim industrijskim zemljama zbog zlostavljanja i zanemarivanja umre 66-ero djece mlađe od 15 godina. U SAD-u svakih pet sati umre jedno dijete.


Vlasti su izvijestile kako je u SAD-u 2009. godine zbog zlostavljanja umrlo 1.770 djece, no neki izvještaji govore kako je realna brojka oko 2.500, objavio je BBC.

Vezani članci Klinika Fran Mihaljević U Zagrebu od posljedica COVID-a preminulo dijete (11): ''Imalo je uobičajenu kliničku sliku'' Traktor, ilustracija Tužna vijest: Preminulo četverogodišnje dijete koje je krajem listopada palo s traktora i zadobilo teške ozljede

Od razvijenih industrijskih zemalja svijeta SAD i Meksiko imaju uvjerljivo najgoru statistiku. Od 66-ero djece mlađih od 15 godina, koliko ih zbog zlostavljanja umre u razvijenim industrijskim zemljama, čak 27 ih umre u SAD-u.

Tko je kriv?

Mnogi smatraju kako je sustav taj koji je iznevjerio na tisuće djece - sudovi i socijalni radnici su pretrpani, a uprava neunčikovita i spora.

No, u Služba za zaštitu djece u Teksasu, saveznoj državi s najvećim brojem smrti djece zbog zlostavljanja u SAD-u, kažu kako je zlostavljanju 'vrlo teško ući u trag', posebice kada roditelji ili skrbnici ne žele reći istinu, a što je vrlo čest slučaj.

Političari u Washingtonu pak, ovaj problem polako ipak prepoznaju kao 'nacionalnu krizu'. U srpnju je osnovana nacionalna komisija koja će se baviti tom problematikom.

Mnogi stručnjaci vjeruju kako su kućni posjeti zdravstvenih djelatnika i priprema novopečenih roditelja na poteškoće koje donosi obiteljski život ključ strategije koju je potrebno provoditi.

Zlostavljanje djece ne utječe samo na život žrtve i njezine obitelji već ima puno dalekosežnije posljedice. Zlostavljana djeca imaju čak 74 puta veće šanse počiniti neki zločin a čak šest puta su veće šanse da će jednog dana zlostavljati svoju vlastitu djecu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju