Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici kažu da se ubrzano počeo topiti led sa Grenlanda, no ne znaju što je točno uzrok.


Satelitske snimke pokazuju da se u svega četiri dana količina otopljenog leda popela s 40 na nevjerojatnih 97 posto. To se već događalo u povijesti, pa znanstvenici trebaju utvrditi je li riječ o prirodnoj pojavi ili posljedici globalnog zatopljenja.

Vezani članci Veterinarski institut - Manipulacija novcem - 4 Je li ova javna ustanova mjesto znanosti ili pranja novca? "Kakve financije imamo, trebali bismo biti najjači institut u ovom dijelu svijeta" Slika nije dostupna Crne alge na površini Grenlanda najavljuju dizanje mora

Normalna je pojava da se u ljetnim mjesecima oko polovica Grenlanda topi. Dio otopljene vode zadrži se na ledenoj površini, dok se dio izgubi u oceanu. Međutim, ove godine dogodila se iznimka. I to velika.

Količina otopljenog leda dramatično se povećala. Sudeći prema podacima dobivenim putem satelita velika površina Grenlanda topi se brže od očekivanog. U samo četiri dana količina otopljenog leda u sredini srpnja popela se na 97 posto.

>> Umalo poginuli: Raspad ledenjaka uzrokovao pravi pravcati tsunami!

Znanstvenici još rade na otkrivanju uzroka ovog topljenja leda. Ne znaju radi li se o masivnom topljenju leda koji će rezultirati smanjenjem ledenog pokrivača i porastu razine mora.

Son Nghiem, iz NASA-inog Jet Propulsion Labaratory iz Pasedene, prošli je tjedan analizirao podatke prikupljene satelitom Oceansat-2 kada je primjetio nešto neobično.
Podaci su pokazivali da se većina Grenlanda topi neopisivo brzo.

'Ovo su stvarno nevjerojatni podaci i na prvu nisam znao radi li se o kakvoj pogrešci u očitavanju snimaka ili o stvarnim podacima', rekao je Nghiem.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.