Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema novim podacima koje je objavila njemačka Savezna agencija za rad, hrvatski državljani u manjem postotku koriste socijalnu pomoć Hartz IV nego Nijemci.


Za razliku od najvećih primatelja ove potpore, Hrvati u Njemačkoj se ističu kao samostalniji i većinom zaposleni. Samo 6,3% hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj je nezaposleno te stoga koristi Hartz IV. U isto vrijeme, 7,4% njemačkih državljana se oslanja na ovu socijalnu pomoć.

Vezani članci Vlak u Njemačkoj, ilustracija Braća poginula u željezničkoj nesreći u Njemačkoj: "Žurili su se i prošli prugu iako je rampa bila spuštena" Slika nije dostupna OBJAVLJENA STATISTIKA Koliko Hrvata u Njemačkoj prima socijalnu pomoć?

Somewhat higher, but comparatively low, the shares of Poles and Romanians are 11.6 percent and 12.4 percent of all foreign Hartz IV recipients.

Najviše primatelja ove pomoći nalazimo među Sirijcima - 510.000, što je 79,9% od svih Sirijaca koji žive u Njemačkoj. U usporedbi sa prošlom godinom, brojka je porasla za 173 posto što je rezultat velikih migracija od početka 2015. godine, piše Heimarbeit.de.

Druga najveća grupa primatelja Hartz IV dolazi iz redova turske manjine - tu socijalnu pomoć prima 276.400 Turaka. Dok su na nižoj, ali opet većoj razini nego Hrvati, Poljaci i Rumunji koji čine 11,6 odnosno 12,4 posto svih primatelja Hartz IV pomoći.

Ukupno, jedan od četiri primatelja Hartz IV je stranac. Također, jedan od pet stranaca koji žive u Njemačkoj primaju socijalnu pomoć, prenosi CroExpress.