Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka agencija za mjerenje kreditne sposobnosti, Moody's, deklasirala je 26 talijanskih banaka, među kojima i dvije banke koje djeluju i u Hrvatskoj, odnosno smanjila je rejting bankama Intesa San Paolo i Unicredit


Među 26 banaka kojima je Moody's spustio prethodni rejting pet je velikih, a uz dvije spomenute tu je najstarija banka na svijetu Monte dei Paschi iz Siene.

Vezani članci Vlak izletio s tračnica kod Milana Dvoje ljudi poginulo u izlijetanju brzog vlaka kod Milana Slika nije dostupna Kreditni rejting Italije drastično pao

Rejting talijanskih banaka je „među najnižima u razvijenim europskim zemljama i to se odražava na osjetljivost kreditnih ustanova u okviru teške situacije koja vlada u Italiji i Europi“, objašnjavaju u agenciji za rejting.

Moody's naglašava kako teškoće vezane za “recesiju i štednju u Italiji smanjuju potražnju na kratki rok. Moody's je deklasirao 10 banaka za jedno mjesto, osam banaka za dva mjesta, šest banaka za tri mjesta i dvije banke za četiri mjesta. Ipak to deklasiranje je ograničeno, jer je novac koji je Europska središnja banka dala talijanskim i drugim bankama znatno smanjio opasnost od propasti banaka u kratkom roku.

>> Bacili molotovljeve koktele na porezni ured u Italiji

Mnoge banke ojačale su svoju razinu kapitala. No, talijanske banke su osjetljivije od drugih zbog toga što veliki talijanski državni dug utječe na pogoršanje uvjeta financiranja banaka. Bankama Unicredit i Intesa Sanpaolo smanjen je rejting sa A2 na A3. Banci Monte dei Paschi smanjen je rejting sa Baa1 na Baa3, a banci Popolare sa Baa2 na Baa3.

Američka agencija za rejting najavila je prije nekoliko mjeseci da će smanjiti svoje procjene za kreditne sposobnosti talijanskim bankama i to je sada provela. (VLM Agencija)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.