Sukob civila i vojske na Bosporskom mostu (Foto: Screenshot APTN)
Sukob civila i vojske na Bosporskom mostu (Foto: Screenshot APTN)

Nova snimka krvoprolića na Bosporskom mostu otkriva pravu sliku užasa u noći 15. srpnja kada je u Turskoj dio odmetnutih vojnih snaga pokušao preuzeti vlast u zemlji.


Tenkovi su ulicama Istanbula krenuli u petak navečer, a uniformirani vojnici blokirali su dva velika mosta - Bosporski most i Most sultana Mehmeda Osvajača. Nakon pucnjave i eksplozija koje su potresle Istanbul, vojnici su zauzeli položaje te su preko državne televizije objavili kako su preuzeli vlast. Nakon toga, civili su krenuli na Bosporski most, koji povezuje europsku i azijsku stranu grada. Vojnici i tenkovi koji su bili uključeni u puč blokirali su put kako bi civilima prepriječili put.

Događaji na Bosporskom mostu, koje su snimile nadzorne kamere, bili su među najdramatičnijima u noći pokušaja državnog udara u Turskoj. Nova snimka 'krvavog petka' na Bosporskom mostu prikazuje tenkove i vojnike s jedne i goloruke civile koji im se pokušavaju suprotstaviti s druge strane. Podsjetimo, turski predsjednik Erdogan pozvao je građane da izađu na ulice i suprotstave se vojsci.

Bosporski most postao je simbol otpora, a u četvrtak navečer tisuće su se ponovno okupile na njemu.

'Naši mučenici su besmrtni, nećete podijeliti turski narod!' uzvikivali su.
Tijekom pokušaja vojnog udara u Turskoj smrtno je stradalo 246 osoba, a2185 je ranjeno, piše RT.