443487
443487
443487
443487
443487

'Vojska je naredila voditelju da pročita izjavu, svim novinarima oduzela uređaje i ugasila program'

  • , 16.07.2016., 00:06
  • Autor:
  • komentara

'Mislim da večeras nitko od nas neće spavati', rekao nam je izvor u Turskoj koji upravo svjedoči vojnom puču u toj državi.

 
 
 
 
Turska vojska na ulicama (Foto: AFP)
Turska vojska na ulicama (Foto: AFP)

Naš izvor iz Turske navodi kako je vojska upala u državnu televiziju TRT, natjerala voditelja da pročita izjavu u kojoj se navodi kako je vojska preuzela kontrolu nad državom zbog autoritarnog načina vladanja te velike prijetnje od terorizma.

Ugasili su emitiranje programa, a potom su zaplijenjeni svi uređaji zaposlenika televizije te su poslani svojim kućama. Isto je vojska učinila i na državnom kanalu TRT1.

Ovakav se scenarij, čini se, pripremao danima jer su, kako navodi naš izvor koji je želio ostati anoniman, na ulicama već nekoliko dana bile pojačane vojne ophodnje. Sada je kretanje po ulicama zabranjeno, zatvoreni su mostovi koji spajaju europski i azijski dio Istanbula i sve zračne luke u zemlji.

Naš izvor, koji se trenutačno nalazi na europskom dijelu tog grada, kaže kako on koristi državnu internetsku mrežu te da nema problema s pristupom internetu i društvenim mrežama.

No, da situacija nije svakodonevna pokazuju i niski preleti vojnih aviona i helikoptera, a građani izlaze na ulice kako bi podigli novac s bankomata jer se širi informacija da bi svi bankovni računi od sutra ujuro mogli biti zatvoreni.

U trenutku dok smo razgovarali s njim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se upravo obraćao javnosti pozvavši ih da izađu na ulice i prosvjeduju protiv odluke vojske da preuzme vlast. S obzirom na dvije suprotstavljene vojne struje i ovaj poziv Erdogana na građanski neposluh iako je vojska rekla da se neće libiti pucati u civile koje zateknu na ulicama, pitanje je očekuje li se sada nasilno razrješavanje ove situacije.

'Ne vjerujem da bi došlo do nasilja, jer će se svim mjerama ova situacija pokušati riješiti na miran način', rekao je izvor podsjetivši na povijest Turske i vojnih udara u toj državi.

Povijest vojnih udara u Turskoj:

Godine 1946. u Turskoj je uvedeno višestranačje. Premijer Adnan Menderes 1960. donosi zakon koji mu omogućuje ukidanje opozicije. Vojska tada organizira državni udar i uhićuje premijera i druge političare, koji su nakon suđenja obješeni u rujnu 1961.

Nakon što je vojska iste godine uvela novi ustav, vratila je vlast narodu. Inönü je postao premijer i vladao je od 1961. do 1965. godine. U to vrijeme Turska postaje pridružena članica EEZ-a. To razdoblje obilježava i neefikasnost vlade i jačanje ljevičarskih i desničarskih terorističkih aktivnosti, što je dovelo do gospodarskog pada. Godine 1971. vlast ponovo uzima vojska koja uvodi represivne mjere za stanovništvo.

Nakon dugog niza godina međuetničkog nasilja na Cipru, Grci organiziraju vojni udar u srpnju 1974. u kojem je svrgnut predsjednik Makarios III. i postavljen grčki nacionalist Nikos Sampson kao diktator. Turska se tada odlučuje za vojnu intervenciju na Cipru u kojoj okupira sjeverni dio otoka. Devet godina kasnije na tom području uspostavljena je Turska Republika Sjeverni Cipar koju je dosad priznala samo Turska.

Vojska 12. rujna 1980. treći put oduzima moć civilno izabranoj vladi. Uzrok je bila politička i gospodarska nestabilnost zemlje u 1970-ima, kao i teroristički napadi ekstremne ljevice i desnice. Vojska je pod generalom Kenanom Evrenom uvela ratno pravo u zemlji i zabranila sve političke stranke. Hunta se prije snažno protivila kurdskim separatistima i lijevoj opoziciji. Dana 7. studenog 1982. god. vojska je predstavila novi ustav koji je prihvaćen referendumom.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se