Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osamnaestogodišnji Pekka-Eric Auvinen koji je jučer ubio 8 osoba u svojoj gimnaziji u Finskoj pa potom pucao u sebe, preminuo je u bolnici.


Osamnaestogodišnjak Pekka-Eric Auvinen ustrijelio je osmero učenika u srednjoj školi koju je i sam pohađao u Tuusuli, gradu sa 30.000 stanovnika, 40 kilometara sjeverno od Helsinkija, a zatim je presudio sam sebi.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi napad u SAD-u: Upao u bivši ured i počeo pucati Slika nije dostupna Finska tuguje za ubijenim učenicima

"Umro je od ranjavanja vatrenim oružjem u glavu", rekao je dužnosnik traumatološke bolnice Helsinkija u koju je napadač primljen u kritičnom stanju nakon pokušaja samoubojstva, navela je policija, kako javlja agencija France Presse.

Ubojica, navodno simpatizer radikalnih ideja i revolucionarnog pokreta, najavio je u video snimci da namjerava izvesti masakr u gimnaziji Jokela u mjestu Tuusula, oko 40 km sjeverno do Hlesinkija.

Taj gimnazijalac je na YouTube objavio snimku nazvanu "Jokela High School Massacre 7. studenoga 2007", na kojoj je prikazana gimnazija i mladi čovjek koji vatrenim oružjem cilja u kameru. Snimku je nedavno objavio korisnik interneta koji se predstavio kao "cinični egzistencijalist" spreman umrijeti za svoju stvar i eliminirati sve što smatra nedostojno ljudskoj rasi". 

>> Video: Masakr u finskoj školi, osmero mrtvih

U nekoliko sati nakon masakra snimka je pregledana više od 200.000 puta, a zatim je povučena sa stranice. 

Pokolj koji je počeo u 12.44 po srednjoeuropskome vremenu trajao je dvadeset minuta tijekom kojih je ubojica ustrijelio šestero učenika, pet dječaka i djevojčicu i dvije odrasle osobe, među kojima i ravnateljicu škole.

Nakon ovoga slučaja masovnoga ubojstva u kojem je upotrijebljen pištolj Sig Sauer kalibra 22 vjerojatno je da će finski zakoni popustljivi prema posjedovanju oružja biti izvrgnuti kritici, ocjenjuje agencija Reuters.

Oko 56 Finaca na svakih 100 posjeduje vatreno oružje prema
ovogodišnjoj studiji ženevskog Graduate Institute of International Studies što Finsku po posjedovanju oružja stavlja na treće mjesto u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Jemena.

Finska vlada je do sada tvrdila kako niska stopa kriminala u toj zemlji znači da ima malo potrebe za oštrije reguliranje pitanja oružja.

Ali, premijer Matti Vanhanen je kazao kako bi se to stajalište moglo promijeniti nakon što je učenik koji je dozvolu za svoj pištolj dobio prošloga mjeseca od streljačkog kluba pucao na svoje kolege u gimnaziji na jugu Finske. 

Dan nakon jedne od najtežih tragedija posljednjih desetljeća u Finskoj zastave su spuštene na pola koplja. Premijer Matti Vanhanen je nakon krizne sjednice svoje vlade jučer navečer naložio da se zastave na državnim zgradama spuste na pola koplja i pozvao sve Fince da učine isto.