Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

IS preuzeo odgovornost

Egipat: 44 mrtvih i više od 100 ozlijeđenih u dva bombaška napada na Kopte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 44 osobe su poginule u nedjelju u dvostrukom bombaškom napadu na koptsku katedralu u Aleksandriji, sjedište koptskog pape, te na crkvu u Tanti, gradu na delti Nila, što je izazvalo bijes i strah među egipatskim kršćanima i izlazak vojske na ulice

Odgovornost za oba napada preuzela je Islamska država. U eksplozijama koje su se dogodile tjedan dana prije koptskog Uskrsa i mjesec dana prije posjeta pape Franje toj državi ozlijeđeno je više od stotinu ljudi.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

To je posljednji u nizu napada islamskih militanata na tu religijsku manjinu, što predstavlja izazov za egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija koji se obvezao štititi ih u sklopu svoje borbe protiv ekstremizma.

Prvi se napad dogodio u Tanti, gradu na delti Nila koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Kaira, u crkvi Svetog Juraja, tijekom mise povodom Cvjetnice. U njoj je poginulo najmanje 27, a ozlijeđeno najmanje 78 ljudi, objavilo je egipatsko ministarstvo zdravlja.

Druga se eksplozija dogodila nekoliko sati kasnije u Aleksandriji u crkvi Svetog Marka, povijesnom sjedištu koptskog pape. Bombaš samoubojica tamo je ubio 17 ljudi, uključujući tri policajca, a 48 ljudi je ozlijeđeno, otkriva ministarstvo.

Koptski papa Twadros vodio je misu u toj crkvi u vrijeme eksplozije, no nije ozlijeđen, prenosi ministarstvo unutarnjih poslova.

"Ovi činovi neće uništiti ujedinjenost i koheziju naroda", rekao je kasnije koptski religijski čelnik.

Predsjednik Sisi naredio je izlazak vojske na ulici kao pomoć policiji u osiguravanju ključnih točaka, priopćeno je iz njegovog ureda. To je neuobičajen čin za nekadašnjeg generala koji je kao čelnik obrambenih snaga 2013. poveo vojsku u zbacivanje tadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija, pripadnika Muslimanskog bratstva.

Sisija zapad često optužuje zbog opresije nad političkom opozicijom i borcima za ljudska prava otkad je 2014. postao predsjednik, a on sebe pokušava prikazati kao neizostavan bedem protiv terorizma na Bliskom istoku.

"Ovaj napad će samo očvrsnuti odlučnost egipatskog naroda na putu prema ostvarenju sigurnosti, stabilnosti i opsežnog razvoja", priopćio je Sisi.

On je prošlog tjedna bio gost američkog predsjednika Donalda Trumpa koji mu je izrazio podršku i želju za jačanjem suradnje u borbi protiv islamskih militanata.

Trump je na svom Twitter profilu izrazio žaljenje zbog napada u Egiptu, te je istaknuo kako ima veliko povjerenje u predsjednika Sisija u toj situaciji.

Sve češći napadi na kršćane

Filijala Islamske države u Egiptu pojačala je svoje napade i prijetnje upućene kršćanima koji čine oko 10 posto od 90 milijuna stanovnika u Egiptu. To je najveća kršćanska manjina na Bliskom istoku.

Brojne kršćanske obitelji i studenti su u veljači napustili sjever Sinaja nakon niza ciljanih napada koji su uslijedili poslije jednog od najkrvavijih napada na Kopte, pri kojem je u najvećoj koptskoj katedrali poginulo 25 ljudi.

Islamska država već godinama vodi rat protiv egipatske vojske i policije na Sinaju, no sada cilja na kršćane i širi svoje djelovanje izvan tog poluotoka, što predstavlja velik izazov za tu državu jer se lokalna pobuna može proširiti u veće sektaško krvoproliće. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene