Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska zdravstvena organizacija

Smrtonosna bakterija skriva se u omiljenoj hrani žena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podrijetlo bakterije koja je u Europi odnijela 19 ljudskih života mogla bi biti namirnica koju posebno cijene žene, jer su uglavnom one zaražene, istaknula je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

'Vjerojatno se radi o namirnici koju više vole žene nego muškarci', rekla je Andrea Ellis, epidemiologinja odjela za nadzor bolesti uzrokovanih hranom i za zoonoze u WHO na konferenciji za novinare. Ona je odgovarala na pitanje o podrijetlu bakterije Escherichie coli i razlozima koji bi objasnili znatno veću zaraženost žena.

Prema WHO 12 zemalja je upozorilo na slučajeve zaraze tom bakterijom koja izaziva krvarenja probavnog sustava i u najtežim slučajevima bubrežne probleme (hemolitički uremijski sindrom HUS). Prema podacima agencija France presse na temelju podataka koje su objavile vlasti, više od 2.000 ljudi je oboljelo od početka epidemije. U Njemačkoj je umrlo 18 ljudi, a 19. žrtava je umrla u Švedskoj.

Izvor i način prenošenja bakterije su i dalje nepoznati, a Rusija i Libanon su zabranili uvoz povrća iz svih zemalja Europske unije, koja za te mjere smatra da su u suprotnosti s pravilima međunarodne trgovine. WHO ne preporučuje uvođenje ograničenja u trgovini, naglasila je Ellis.

Ona je objasnila da postoji opsežna dokumentacija o zarazi E.coli koja je moguća s osobe na osobu. Prijenos s jedne na drugu osobu moguća je pri nedostatnoj higijeni, inzistirala je ona i istaknula važnost pranja ruku.

Dodala je da uzimanje lijekova koji suzbijaju proljev nije preporučljivo jer usporava eliminaciju toksina.  (Hina)

Pročitajte i ovo Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV povećan broj oboljelih Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja Trgovina, ilustracija Provjerite hladnjake Oprez! S tržišta se zbog bakterije povlači suhomesnati proizvod

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene