Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika dovodi projekt u pitanje

Znanstvenici: Ne odlazite na Mars, umrijet ćete za 68 dana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mars One je ambiciozan plan danskog poduzetnika za slanje ljudske posade na Mars u idućem desetljeću i početak stvaranja kolonije na Crvenom planetu. No, nova studija studenata s MIT-ja zadala je toj misiji težak udarac ističući da bi prvi kolonisti na Marsu počeli umirati nakon svega 68 dana provedenih tamo.

Nizak tlak zraka, velik rizik od ekplozije u nastambama i manjak rezervnih dijelova samo su neki od potencijalno pogibeljnih problema koji očekuju bilo koga tko se odvaži na avanturu na Marsu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanost je kul CRNA OVCA SUNČEVOG SUSTAVA Tko je smjestio Veneri? Slika nije dostupna Godina 2030. Šef ESA-e: Pronašli smo najbolju zamjenu za ISS - selo na Mjesecu

Prvo bi astronauti ostali bez zaliha hrane. Bazirano na planu misije Mars One projekta, studenti MIT-ja ističu da bi kolonisti jednostavno umrli od gladi.

Nadalje, jedan od ciljeva misija Mars One je i uzgoj vlastite hrane u nekim od nastambi na Marsu. Prema ocjeni studenata, to bi stvorilo vrlo velike razine kisika te sukladno tome i okolinu koja predstavlja vrlo velik rizik od požara.

NASA vas poziva: Osigurajte kartu za 'PUT U SVEMIR' - potpuno besplatno!

'Kao razultat toga, bio bi potrban nekakav sustav otpuštanja kisika - a takva tehnologija nije još razvijena za svemirske letove', naglašava se u studiji, koju prenosi Daily Mail.

Vlaga u modulima bila bi oko 100 posto, što samo po sebi nije smrtonosno, ali ne bi bilo niti ugodno astronautima.

Naposljetku, rezervni dijelovi bili bi velika potreba, a do njih bi se dolazilo iznimno teško. Nakon 130 mjeseci na površini Marsa rezervni dijelovi činili bi 62 posto tereta transportiranog sa Zemlje na površinu Crvenog planeta.

Isto tako, u studiji se ističe da bi za prebacivanje sve potrebne opreme na Mars bilo potrebno 15 lansiranja nadolazeće super-rakete Space X tvrtke - Falcon Heavy. Cijena tih 15 lansiranja bila bi 4,5 milijardi dolara.

No, studija nudi i barem jedno konstruktivno rješenje koje bi osiguralo preživljavanje posade na duge staze. Naime, istaknuto je da bi se hrana mogla uzgajati u odvojenom objektu, a višak kisika skladištiti, opskrbljujući nastambe samo s onoliko kisika koliko je potrebno za normalan život kolonista.

Na kritike studije s MIT-ja odgovorio je izvršni direktor Mars One projekta, Bas Lansdrop te rekao da ih smatra netočnima. Priznao je, doduše, da bi neki njezini aspekti mogli biti problem, uključujući i taj da bi se javila nestašica rezervnih dijelova za popravak i održavanje nastambi.

'Najveći izazov Mars One projekta jest držati sve u optimalnom stanju pogona', zaključio je Lansdrop.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene