Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajne Sunčevog sustava

VELIKI MISTERIJ CERESA 'Bilo bi lijepo ovdje sletjeti, zar ne?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ceres, jedan od najvećih asteroida u Sunčevom sustavu, ne prestaje otkrivati tajne o sebi svakim novim danom.

Najnoviji podaci koji dolaze s NASA-ine sonde Dawn, koja se nalazi u orbiti Ceresa od travnja 2015. godine, sugeriraju da se na njegovoj površini nalazi voda u obliku leda.

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet Slika nije dostupna Na 430 milijuna kilometara FOTO Planet s VIŠE vode od Zemlje pronađen u Sunčevom sustavu

Sonda Dawn postepeno snižava visinu svoje orbite oko Ceresa, kako bi slala što jasnije fotografije i podatke o njegovoj površini nazad na Zemlju. Ceres se, podsjetimo, nalazi u asteroidnom pojasu između planeta Marsa i Jupitera. Dawn se trenutno nalazi u orbiti na visini od svega 375 kilometara iznad površine Ceresa.

Jedna od najspektakularnijih novih fotografija koju je snimila, prikazuje krater Occator i bijele svijetle točke u njegovom središtu. Spomenuti krater promjera je 92 kilometra i dubine četiri kilometra, a područje na kojem se nalaze svijetli predjeli za koje se pretpostavlja da su vodeni led, širine je oko 40 kilometara.

Veliko pitanje

Još dok se letjelica Dawn približavala Ceresu i snimila zagonetne svijetle točke na njemu, znanstvenici pokušavaju dokučiti o čemu se radi, a sad su otkrili i varijacije u bojama na površini. "Veliko pitanje je što je razlog tim varijacijama", ističe Ralph jaumann sa Njemačkog centra za svemirska istraživanja u Berlinu.

Najsvjetlija točka područe je promjera oko 10 kilometara, a u njezinoj sredini se nalazi i manje brdo. Formacija tih svijetlih područja, zasad ostaje misterij, no to ne znači da znanstvenici nemaju već spremne modele za moguća objašnjenja.

Zanimljiv model

Timothy Bowling sa Sveučilišta u Chicagu predstavio je model po kojem on nudi da je formaciju napravio udar meteorita o površinu Ceresa, izlažući ledeni materijal iz dubine i do 40 kilometara ispod površine, pri čemu dolazi i do njegovog zagrijavanja i isparavanja. Kako s vremenom taj materijal "sjeda" na površinu kratera Occator i voda isparava, iz nje ostaju sol i minerali koji daju odsjaj koji vidimo, smatra Bowling.

Dno tog kratera ispresjecano je frakturama, koje se čine starijima i od samog kratera, a to bi bila oportuna ruta za izbijanje materijala na površinu prilikom nastanka kratera.

Neočekivan pronalazak

No znanstvenici su pronašli i nešto neočekivano, a to je već ranije spomenuti vodeni led u drugom krateru, Oxo, no isto tako se ne zna otkud ta voda dolazi, a znanstvenici i dalje samo pretpostavljaju. Smatraju da Ceres ispod površine krije ledeni sloj pomiješan sa sloj i kamenom.

U normalnim okolnostima, taj bi led ispraio s površine i ostavio svijetle minerale iza sebe, no u krateru Oxoje dovoljno hladan da se led zadrži na površini, jer je većinu vremena u sjeni.

Sonda Dawn će i dalje nastaviti prikupljati podatke, do najmanje kolovoza mjeseca 016., a moguće i u 2017. godini, no to ovisi o tehničkim uvjetima na samoj letjelici. No znanstvenici zaključuju jednu stvar.

"Bilo bi jako lijepo tamo sletjeti, zar ne?", kaže Carol Raymond iz NASA-inog Jet Propulsion Laboratoryja u Pasadeni. Slažemo se, ali bi više trebalo ulagati u svemirska istraživanja, a manje u zemaljsko naoružavanje do zuba da bi se takvo što pretvorilo u stvarnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene