Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odletjeli' iz registra

Služba za nadzor zagubila podatke o 120.000 zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka služba za nadzor zračnog prometa zagubila je podatke o gotovo 120.000 zrakoplova registriranih u SAD-u.

Ključni podaci o trećini od gotovo 360.000 privatnih i komercijalnih zrakoplova u SAD-u 'odletjeli' su iz registra američke službe za nadzor zračnog prometa. U bazama podataka vlada potpuni kaos.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sami objavljuju svoje podatke Na Facebooku pokrenut dobrovoljni registar Slika nije dostupna Agencija za zaštitu osobnih podataka provest će nadzor u zadarskoj HVIDR-i

'Tijekom dugog niza godina, velik dio informacija u bazi podataka službe za nadzor zračnog prometa jednostavno je zastario. Kako je u proteklih deset godina sigurnost postala važna u više segmenata zrakoplovstva, postalo je očito koliko su ti podaci zastarjeli', rekao je Doug Carr iz Američke udruge zračnih prijevoznika.

Gotovo 120.000 zrakoplova u registru ima pogrešne adrese, nije im prijavljena prodaja ili nedostaju drugi papiri. Za mnoge, služba za nadzor zračnog prometa uopće ne zna lete li ili su završili na otpadu. 'Precizni podaci su važni kako bismo osigurali da znamo tko upravlja zrakoplovom, tko mu je vlasnik i kamo otići ako vlada ima pitanja', dodao je Carr.

Strah da propuste ne iskoriste teroristi

Američke vlasti strahuju da bi propuste mogli iskoristiti teroristi ili krijumčari droge. Već je bilo slučajeva da su krijumčari koristili lažne američke zrakoplovne oznake, ali i policijskih upada u krive zrakoplove zbog pogrešnih podataka. 'Postaje sve teže pratiti sva ta pravila. Neprestano sam uplašen. Osjećam se kao da kršim zakon', rekao je Tom Macoen, vlasnik zrakoplova.

Procjenjuje se da je oko 16.000 zrakoplova promijenilo vlasnika, ali to nikada nije prijavljeno. Oko 14.000 zrakoplova ostalo je bez dozvole za let, međutim registracijske oznake nisu ukinute. Kako bi riješila problem, američka služba za nadzor zračnog prometa odlučila je u sljedeće tri godine ponovno registrirati sve zrakoplove. Certifikat će se morati obnavljati svake tri godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene