Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski parlament odlučivat će o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom već u ponedjeljak popodne, na početku redovita zasjedanja koje će potrajati do petka.


Iako je ratifikacija na sjednicu bila uvrštena kao 13. točka dnevnog reda, kolegij predsjednika parlamenta Pavla Gantara u petak je odlučio da će se o ratifikaciji odlučivati na samu početku zasjedanja, čak prije 'aktualnog sata', kad zastupnici postavljaju pitanja predsjedniku vlade i ministrima. Oporbene stranke, koje se protive arbitražnom sporazumu, predlagale su dulju raspravu prije glasovanja, no na kolegiju je odlučeno da će rasprava biti ograničena. Tako će svaka od parlamentarnih stranaka o ratifikaciji arbitražnog sporazuma moći raspravljati onoliko minuta koliko ima zastupnika. Očekuje se da će rasprava trajati oko tri sata. Ne bude li protokolarnih zapleta, zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma bio bi potvrđen u ponedjeljak kasno popodne ili predvečer.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenski parlament potvrdio arbitražni sporazum s Hrvatskom Slika nije dostupna Slovenci bi ratificirali sporazum tek za pola godine

Za ratifikaciju je potrebna obična natpolovična većina zastupnika. Parlamentarni odbor za vanjsku politiku još je u srijedu podupro arbitražni sporazum s deset glasova za i sedam protiv i predložio da se on potvrdi. Slovenski mediji navode kako stranke vladajuće koalicije žele da se sporazum, koji je Hrvatski sabor potvrdio još prošle godine, sada što prije potvrdi i u Sloveniji kako bi se Slovenci o ratifikaciji mogli očitovati na referendumu već u nedjelju 6. lipnja. Od raspisivanja referenduma pa do njegova održavanja ne smije proteći manje od 30 ni više od 45 dana, a smatra se da ga treba održati najkasnije u početku lipnja, kako ne bi pao u vrijeme održavanja Svjetskoga nogometnog prvenstva u Južnoj Africi ili u vrijeme masovnih godišnjih odmora. To bi oslabilo očekivanu predreferendumsku kampanju jer tada na godišnje odmore odlazi i većina političara, a i odziv birača na referendum u to bi vrijeme bio manji. (Hina)