Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogao bi biti proglašen nevaljanim

Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta koalicija i oporba su i dalje podijeljene zbog arbitražnog sporazuma.

I nakon devetsatne rasprave na izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta, koja je završila u srijedu navečer, slovenska vladajuća koalicija i oporba ne slažu se glede toga toga je li arbitražni sporazum za Sloveniju dobar i treba li ga na referendumu 6. lipnja potvrditi ili ne. Slovenski premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar dokazivali su pred zastupnicima da arbitražni sporazum treba poduprijeti jer će Slovenija njime dobiti kontakt s otvorenim morem, a oporba je dokazivala suprotno. Oporbeni prvak i bivši premijer Janez Janša rekao je kako ne vjeruje premijeru Borutu Pahoru da je postigao neslužbeni pristanak hrvatske strane da će arbitraža Sloveniji dati teritorijalni izlaz na otvoreno more jer za to nije iznio dokaze i jer suprotno govore izjave hrvatske premijerke Jadranke Kosor, te jednostrana izjava koju je uoči ratifikacije sporazuma u Hrvatskom saboru donijela hrvatska strana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detalji pregovora na vidjelu Pahor: Kosor je za ulazak u EU dala izlaz na more Slika nije dostupna Arbitražni sporazum Slovenska vladajuća koalicija dala inicijativu za referendum

Janša je rekao da demantiji švedskog i američkog veleposlanstva, koji svjedoče da Hrvatska i Slovenija tim državama kao svjedocima arbitražnog sporazuma nisu dale zajedničku izjavu, omogućuju Pahorovoj vladi da opozove arbitražni sporazum i za 6. lipnja zakazani referendum, kako se među Slovencima ne bi izazivale podjele. Nakon toga moguć je pristupi novim pregovorima s Hrvatskom u kojima bi Slovenija iskoristila svoj povoljniji pregovarački položaj kao članica EU-a, dodao je. Janša je rekao da vlada vodi neravnopravnu kampanju u prilog sporazuma u odnosu na oporbu te da je svjestan kako ispitivanja govore da će arbitražni sporazum dobiti većinsku potporu birača. No upozorio je da 'takav rezultat referenduma ne bi značio kraj, nego tek početak problema'.

Janša je rekao da je njegova stranka u svoj program uvrstila odredbu po kojoj se granični prijepor s Hrvatskom mora riješiti prije nego Hrvatska uđe u EU te da će u tome ustrajati ako arbitraža bude i potvrđena. Sugerirajući da oporba neće pristati na ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora s EU-om, za koji je u Sloveniji potrebno osigurati dvotrećinsku većinu, ako se 'pravedno ne riješi granično pitanje' i teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more, Janša je rekao da nepravednu granicu nikad ne bi većinski poduprli ni Slovenci koji su u povijesti, po njegovim tvrdnjama, uvijek ostajali bez svojih teritorija. Janša je rekao kako bi 'bilo apsurdno' da se Sloveniji gubitkom izlaza na otvoreno more dogodi 'treća povijesna nepravda' u zadnjih 50-ak godina, pošto je ostala bez Trsta koji je uoči II. svjetskog rata bio većinski naseljen Slovencima i pošto su, po njegovim riječima, negdašnji komunistički čelnici Vladamir Bakarić s hrvatske i Edvard Kardelj sa slovenske strane proizvoljno odredili da međurepublička granica bude na rijeci Dragonji, a ne Mirni.

Predstavnici vladajuće koalicije u parlamentu nazvali su 'nedemokratskim prijetnjama' Janšine navode da će se arbitraži odupirati i da neće prihvatiti arbitražno rješenje ako arbitri ne potvrde teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem. Premijer Pahor izjavio je u parlamentu da je glasovanje za arbitražni sporazum glasovanje za budućnost i za pravedno rješenje graničnog pitanja, da bi odbacivanje sporazuma Sloveniju vodilo u nove konflikte i nestabilnost te da međunarodna zajednica to ne bi razumjela. Pahor je rekao da će do kraja referendumske kampanje u Sloveniji izbjegavati svaku izjavu kojom bi mogao povrijediti ili ugroziti vjerodostojnost hrvatske premijerke Jadranke Kosor. Dodao je da je s njome pregovarao u dobroj vjeri i postigao sporazum koji odgovara Sloveniji i slovenskim interesima te da oporba ne nudi alternativu, nego povratak u prošlost i sukobe.

Priopćenjem je reagiralo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova, odbacivši tvrdnje oporbenih čelnika da je arbitražni sporazum s Hrvatskom 'mrtav' te da bi se moglo dokazati da je rezultat 'prijevare'. 'Odlučno odbijamo aluzije da je arbitražni sporazum mrtav i rezultat prijevare. Takve se tvrdnje zasnivaju na nepoznavanju međunarodnog prava ili na namjernu podmetanju. Takve izjave (oporbene) Slovenske demokratske stranke (SDS) nemaju nikakve podloge, ni pravne ni stvarne, a namijenjene su isključivo širenju nesigurnosti među državljanima Slovenije i Hrvatske', navelo je među ostalim u izjavi za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Predsjednik SDS-a Janša izjavio je u parlamentarnoj raspravi o arbitražnom sporazumu da bi on po međunarodnom pravu mogao biti poništen, odnosno proglašen nevaljanim. To bi bilo moguće dokaže li se da je slovenska strana bila obaviještena o hrvatskom stajalištu kako se sporazum ne može tumačiti kao hrvatski pristanak na tezu da Sloveniji pripada teritorijalni izlaz na otvoreno more. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene