Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neugodno iznenađenje

SLOVENIJA UZIMA STRATEŠKU STANKU Moraju analizirati stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik ICJ-a Ronny Abraham u srijedu je odstupio kao slovenski arbitar.

Slovenska politika odlučila je uzeti stratešku stanku kako bi analizirala stanje u vezi arbitraže o graničnom prijeporu s Hrvatskom, nakon što je predsjednik ICJ-a Ronny Abraham u srijedu odstupio kao slovenski arbitar u arbitražnom postupku iz kojega je Hrvatska istupila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uznemiravanje javnosti' Cerar objasnio zašto je ignorirao hrvatske novinare Slika nije dostupna Premijer u Jelsi: 'Ne zabadamo nos u tuđe stvari, ali neka drugi maknu svoj iz naših zdjela'

Kako navode slovenski mediji, njegova ostavka u Ljubljani je doživljena kao neugodno iznenađenje. Zato je sjednica vanjskopolitičkog odbora u parlamentu koji se nalazi na ljetnoj stanci koju je predsjednik tog odbora Jožef Horvat najavljivao za danas odgođena za idući tjedan, a osnovno je pitanje hoće li Slovenija imenovati stranog arbitra ili domaćeg iskusnog pravnika iz redova bivših ustavnih i vrhovnih sudaca.

Vojni stručnjak, nekadašnji pomoćnik ministra obrane i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani Viki Grošelj izjavio je u panel-raspravi o dilemama Slovenije u vezi s arbitražom da bi premijer Miro Cerar i predsjednik Borut Pahor trebali možda sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost na kojemu bi se raspravljalo o odnosima s Hrvatskom i međunarodnom zajednicom te da bi u tu raspravu trebali biti uključeni svi vodeći lideri političkih stranaka.

Slovenci šokirani ostavkom svog novog arbitra, ministar ne želi ništa komentirati

Na pitanje novinara koji je vodio emisiju "Studio u 17 sati" Slovenskog radija, bi li Slovenija kao odgovor na hrvatski prekid arbitražnog procesa mogla odgovoriti "zamrzavanjem" ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, kako su se neki analitičari dosjetili, Grošelj je kazao da to nije realno, ali da bi Slovenija zato mogla uvjetovati hrvatski ulazak u Schengen.

"No, pitanje je bi li nam se to isplatilo i je li to naš stvarni interes", kazao je Grošelj.

Bivši ministar obrane i nekadašnji europarlamentarac Jelko Kacin rekao je u istoj emisiji kako se ne slaže s ocjenama da je slovenski položaj na Balkanu nakon "špijunske afere" oslabljen.

"Slovenija u regiji ima velike odgovornosti i morat će paziti na buduće izjave i postupke političara na Balkanu", kazao je Kacin koji smatra da su se geostrateške okolnosti na zapadnom Balkanu u zadnjih desetak godina znatno promijenile, što je slovenska diplomacija nedovoljno pratila.

Kacin je, prema navodima slovenskih medija, kandidat za više veleposlaničkih mjesta koja su ovog proljeća ostala ispražnjena jer je ranijim diplomatskim predstavnicima Slovenije istekao mandat, a spominjao se s obzirom na iskustvo kao mogući veleposlanik u Beogradu ili Zagrebu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene