Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cerarovu odluku da pitanja hrvatskih novinara ignorira osudilo je Hrvatsko novinarsko društvo.


Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar smatra da odbijanjem odgovora hrvatskim novinarima, koji su u četvrtak pratili njegov konferenciju za novinare u Ljubljani, nije povrijedio interes javnosti nego zaštitio pravila arbitražnog sporazuma o rješavanju graničnog prijepora, pojasnio je u petak njegov ured u izjavi za list "Slovenske novice".

Vezani članci Slika nije dostupna Pusić o novim sucima arbitražnog suda: 'To ne mijenja apsolutno ništa' Slika nije dostupna Cerar odgovorio Milanoviću: 'Hrvatski potezi vrijedni su žaljenja'

Cerarovu odluku da pitanja hrvatskih novinara ignorira iako su bila unaprijed najavljena te da odgovori samo na dva pitanja vodećih slovenskih televizijskih kanala, osudilo je Hrvatsko novinarsko društvo, nazvavši ga diskriminatornim i nedopustivim napadom na javni interes.

Kako pišu "Slovenske novice", ured predsjednika slovenske vlade odbacuje prosvjed hrvatskih novinara zbog toga slučaja.

"U interesu je arbitražnog postupka, ali i odnosa među građanima dviju država, da se informacije u javnosti predstavljaju cjelovito, bez obmanjivanja i nepotrebnog uznemiravanja", objavio je Cerarov ured.

'Ne zabadamo nos u tuđe stvari, ali neka drugi maknu svoj iz naših zdjela'

Ured tvrdi da nije riječ o diskriminaciji novinara po nacionalnosti, nego da su za tiskovnu konferenciju bila predviđena samo dva pitanja.

"Kod novinara koji su postavljali pitanja nacionalnost nije igrala nikakvu ulogu, a predstavljanje izjave za javnost bilo je potpuno u skladu s uobičajenom praksom u struci koja vrijedi za takve događaje", odgovorio je Cerarov ured na kritike hrvatskih novinara.

Cerar je uz to posebno naglasio da, kad je riječ o osjetljivom pitanju arbitražnog sporazuma u sadašnjem trenutku, slovenska vlada "vodi računa da poštuje prirodu toga sporazuma kojim je predviđeno i kako se daju izjave, a sve kako se ne bi ugrozio rad arbitražnog suda".

Predsjednik arbitražnog suda sam će imenovati slovenskog arbitra

Cerarov ured tvrdi da je on u svojoj cjelovitoj izjavi za novinare obuhvatio svu problematiku arbitražnog spora, pa samim tim na određeni način odgovorio i na pitanja koja su mu željeli postaviti hrvatski novinari.

Hina je pokušala doći do mišljenja Slovenskog novinarskog društva (DNS) o spomenutom slučaju, ali u tome nije uspjela. Glavna tajnica društva odgovorila je da je na godišnjem odmoru, a predsjednik društva, novinar mariborskog lista "Večer" Matija Stepišnik nije odgovorio na e-mail niti na telefonski poziv. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook