Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže poništenje ugovora

Slovenija: Prve sudske tužbe dužnika u švicarskim francima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na slovenskim sudovima uložene su prve tužbe što su ih protiv banaka koje su odobravale kredite u švicarskim francima podnijeli njihovi klijenti koji traže poništenje ugovora i zamrzavanje otplate dok sud ne odluči o njihovu slučaju.

Udruga "Frank", koja zastupa interese 10-ak tisuća zaduženih, objavila je da su uložene prve dvije tužbe, a još dvadesetak ih je u pripremi i bit će predane sudovima u roku od tjedan dana.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Prvu presudu očekujemo prije kraja ove godine, izjavio je u utorak predsjednik udruge Aleš Majcenovič za ljubljanski list "Žurnal", dodavši da su početni troškovi koji uključuju sudsku taksu i honorare odvjetnika između 3 i 4 tisuće eura. Procjenjuje se da će neki od onih koji su se odlučili pravdu potražiti sudskim putem biti oslobođeni plaćanja sudske takse jer su u teškoj materijalnoj situaciji.

U tužbama protiv banaka građani zaduženi u francima zahtijevaju da se njihovi ugovori proglase ništavnima, s argumentacijom da banke nisu poštovale načela savjesnog i poštenog poslovanja. Tvrde da su ih banke diskriminirale jer im nisu objasnile sav rizik kredita u stranoj valuti u kojoj ne ostvaruju primanja.

Ako s tužbama uspiju, nadaju se da će bankama morati vratiti samo glavnicu koju su dobili, bez kamata, te da će s bankama podijeliti rizik naraslog tečaja franka prema euru. To u dosta slučajeva znači da bi banke trebale vratiti novac nekima koji kredit još otplaćuju iako su glavnicu iz vremena sklanja ugovora već podmirili.

Slovenska je vlada početkom ove godine, kad je došlo do velike promjene tečaja švicarskog franka u odnosu na euro, na pozive zaduženih da im pomogne izrazila stajalište da se ne može miješati u odnos banaka i njenih klijenata, a središnja banka tvrdi da je već davno upozoravala da zaduživanje u stranoj valuti sa sobom nosi i rizike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene