Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća sindikalna središnjica u Sloveniji najavila je prosvjed pred zgradom vlade i to zbog novih zakona koji nisu usklađeni sa socijalnim partnerima.


Najveća slovenska sindikalna središnjica održat će u srijedu pred zgradom vlade prosvjed zbog novih zakona koji nisu usklađeni sa socijalnim partnerima, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSSS) Dušan Semolič.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku Oznaka razine oštećenja Ministarstvo objavilo za što možete tražiti financijsku pomoć ako obnavljate objekte stradale u potresu

'Izrazit ćemo svoje veliko nezadovoljstvo što vlada tri zakona s područja rada šalje u parlament bez suglasnosti sindikata', rekao je Semolič koji uz to najavljuje održavanje izvanredne konferencije sindikata, na kojoj će se odlučivati o daljnim postupcima sindikalnih organizacija. Iako u Pahorovoj vladi dominiraju socijaldemokrati, po Semoličevim je tvrdnjama Pahorova vlada prva koja radno zakonodavstvo mijenja bez usuglašavanja sa sindikatima.

'To je nedopustivo, vlada je stala na stranu kapitala', ocijenio je Semolič. On ne isključuje da će se slovenski sindikati ako bi novo zakonodavstvo na području rada bilo prihvaćeno onako kako to predlaže vlade odlučiti na prikupljanje potpisa za raspisivanjje referenduma na kojima bi se ti zakoni dali na provjeru birača.

Riječ je o novom zakonu o radnim odnosima kojim se skraćuju otkazni rokovi i smanjuju otpremnine, te zakonu o povremenom radu kojim bi se uvela nova kategorija rada za studente, umirovljenike i nezaposlene. Sindikati se protive i prijedlogu zakona o reguliranju tržišta rada koji predviđa lakše otpuštanje i zapošljavanje djelatnika. (Hina)