Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stabilnost jugoistoka Europe od iznimne je važnosti za sigurnost i prosperitet cjelokupne Europske unije, naglasio je u slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel dodajući da će se u sklopu jačanja regionalne suradnje Slovenija poduprijeti Srbiju u približavanju Europskoj uniji.


Govoreći o prioritetima slovenskog predsjedanja Europskom unijom članovima Stalnog vijeća OESS-a u u Beču, slovenski šef diplomacije istaknuo je da Slovenija vjeruje da je stabilnost jugoistoka Europe bitna za sigurnost i prosperitet cijele EU te da podupire proces proširenja Unije i zauzima se za europske perspektive državama zapadnog Balkana. Slovenija će se, najavio je Rupel, zauzeti za ponovno potvrđivanje Solunske agende iz 2003. godine, kao i za moguće zaključenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s državama u regiji koje ga još nisu zaključile.

Vezani članci Napad nožem, ilustracija Užas u Sloveniji: Unuka ubila 85-godišnju baku, izbola je nožem na smrt? Koronavirus, ilustracija Nemilosrdni treći val u Sloveniji: Sve je više hospitaliziranih, povećavaju broj kreveta na intenzivnim odjelima

"Jedan od važnih prioriteta je jačanje regionalne suradnje na svim područjima", istaknuo je Rupel najavivši da će Slovenija poduprijeti Srbiju u približavanju Europskoj uniji.

Govoreći o Kosovu Rupel je rekao kako "Europska unija u potpunosti podupire rad OESS-ove misije na Kosovu", istaknuvši posebice ulogu OESS-a u monitoringu izbora kao i daljnjoj izgradnji demokratskih institucija, zaštite ljudskih i manjinskih prava. Slovenski ministar rekao je da očekuje da će EU na Kosovu imati ključnu ulogu u sljedećem razdoblju kako bi se osigurala dugoročna stabilnost u regiji.

Od drugih prioriteta Rupel je uz ostalo naveo buduću provedbu
reformskog ugovora, klimatska i energetska pitanja, uspješnu promociju Lisabonske povelje kao i jačanje dijaloga između kultura.

"Nadam se da će Europska unija i OESS biti uspješni u njihovim
zajedničkim naporima da doprinesu razvitku regije", zaključio je Rupel čija država od početka godine predsjeda Europskom unijom.