Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija Bruxellesu: Vinjete nisu diskriminacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vinjete za vožnju autocestama i posljedice njihova uvođenja od 1. srpnja ne diskriminiraju vozače iz ostalih država članica Europske unije, stajalište je slovenske Vlade, potvrđeno u utorak na dopisnoj sjednici, što je i odgovor na prvu opomenu Europske komisije u vezi s vinjetama.

EK je u svojoj opomeni tvrdio da učinci uvođenja vinjeta diskriminiraju vozače koji ne žive u Sloveniji, nego se Slovenijom samo ponekad voze jer sustavom nije predviđena mogućnost jeftinijih vinjeta za kraća razdoblja, što bi bilo poštenije prema vozačima u provozu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uvođenjem vinjeta za kraće razdoblje, Slovenija bi mogla izbjeći Sud EU-a Slika nije dostupna EK najavila mogućnost pokretanja postupka protiv Slovenije zbog vinjeta

Suprotno stajalištu Bruxellesa slovenska Vlada u svom odgovoru navodi da ni vinjete ni stvarne posljedice njihova uvođenja nikako ne mogu biti izravna ili neizravna diskriminacija na temelju državljanstva, a to znači kršenje načela slobodnog protoka koja je u temeljima djelovanja Europske unije.

Kako u svom odgovoru navodi Vlada, cijena polugodišnjih i godišnjih vinjeta jednaka je za sve bez obzira na državljanstvo i razlikuju se samo u trajanju.

I neki se slovenski državljani slovenskim cestama koriste samo povremeno, a to ih stavlja u jednak položaj kao i strane korisnike, navodi se u odgovoru koji je potvrdila Vlada, te ovlastila ministra prometa Radovana Žerjava da ih preda EK-u najkasnije do 2. studenoga.

Vlada u odgovoru također podsjeća da će vinjete kao sustav naplate cestarina biti na snazi samo privremeno, dok se uvede tzv. satelitski sustav naplate po prijeđenim kilometrima.

Kako navode slovenski mediji, takav odgovor zapravo znači da Janšina Vlada odbija odgovornost za neprilike zbog uvođenja paušalnog načina plaćanja cestarine koji nije predvidio 'tranzitne' vinjete.

Stranke lijevog centra ocijenile su uvođenje vinjeta kao 'predizborni bombon' kojim premijer Janša želi osvojiti glasove motoriziranih birača. Nakon izbora, međutim, stranke ljevice, koje će uskoro sastaviti Vladu, tvrde da bi odustajanje od vinjeta bilo neodgovorno, ali da će nova Vlada možda pristati na kraće vinjete.

Premijer u odlasku Janez Janša nedavno je izjavio da će Slovenija morati uvesti kraće vinjete kako bi se riješio sadašnji prijepor s Bruxellesom koji bi u krajnjem slučaju mogao završiti na sudu i rezultirati globom za Sloveniju.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič pozdravio je u utorak stajalište Janšine Vlade i izjavio da Ljubljana ne smije pristati na diktat Bruxellesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene