Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZROČNIK JE BAKTERIJA

Susjedi bilježe veliki porast broja slučajeva inače rijetke bolesti koja se prenosi sa životinja na ljude. Većina zaraženih završila je u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjeverozapadu Slovenije ove godine se bilježi povećan broj slučajeva tzv. zečje groznice (tularemije), rijetke bolesti, zoonoze koja se sa životinja prenosi na ljude.

Samo u lipnju i srpnju ove godine već je potvrđeno 27 takvih slučajeva te inače rijetke bolesti među ljudima na području općina Kobarid, Soča, Nova Gorica i nekoliko drugih zajednica u tom dijelu Slovenije.

Pročitajte i ovo operacija Još je na respiratoru Došao u bolnicu s bolovima u trbuhu i temperaturom, liječnici se šokirali kada su otkrili o čemu se radi Ilustracija nova oboljenja Zbog opasne bolesti u bolnici sve više djece, moguć veliki porast oboljelih : "Treba ih cijepiti na vrijeme"

Većina slučajeva završila je hospitalizacijom. Sve se to događa nakon što je u 30 godina, u razdoblju od 1990. do 2020., bilo zabilježeno samo 42 slučaja, objavio je u utorak slovenski Zavod za javno zdravlje.

Uzročnik bolesti je bakterija Francisella tularensis kojom se ljudi obično zaraze preko ugriza zaraženog krpelja, a izvor zaraze može biti i preko pitke vode onečišćene izlučevinama glodavaca, izravnim dodirom sa živom ili poginulom životinjom. No, posredna infekcija preko sanitarno neispravne vode je, po mišljenju infektologa, ove godine glavni razlog male epidemije te bolesti, kao i neuobičajeno velik broj glodavaca u prirodi ove godine.

Prisutnost te bakterije potvrđena je u tom dijelu Slovenije u vodi iz triju privatnih vodovoda namijenjenih vlastitoj opskrbi. Zato su sanitarni i zdravstveni organi do daljnjega dali preporuku da se za piće u pogođenim krajevima ne koristi voda iz vodovoda i instalacija koji nisu adekvatno čišćeni i održavani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene