Zdravstveni centar, ilustracija
Zdravstveni centar, ilustracija Foto: Getty Images

Na sjeverozapadu Slovenije ove godine se bilježi povećan broj slučajeva tzv. zečje groznice (tularemije), rijetke bolesti, zoonoze koja se sa životinja prenosi na ljude.


Samo u lipnju i srpnju ove godine već je potvrđeno 27 takvih slučajeva te inače rijetke bolesti među ljudima na području općina Kobarid, Soča, Nova Gorica i nekoliko drugih zajednica u tom dijelu Slovenije.

Vezani članci Marko Kutleša Trudnica iz Sarajeva zbog zatajenja pluća prevezena u Zagreb: "Ova terapija se koristi kad pluća potpuno zataje i respirator nije dovoljan" Pandemija koronavirusa, ilustracija - 5 I u susjedstvu muku muče s pandemijom: Nakon naznaka da bi broj mogao padati, opet pozitivna svaka četvrta testirana osoba

Većina slučajeva završila je hospitalizacijom. Sve se to događa nakon što je u 30 godina, u razdoblju od 1990. do 2020., bilo zabilježeno samo 42 slučaja, objavio je u utorak slovenski Zavod za javno zdravlje.

Uzročnik bolesti je bakterija Francisella tularensis kojom se ljudi obično zaraze preko ugriza zaraženog krpelja, a izvor zaraze može biti i preko pitke vode onečišćene izlučevinama glodavaca, izravnim dodirom sa živom ili poginulom životinjom. No, posredna infekcija preko sanitarno neispravne vode je, po mišljenju infektologa, ove godine glavni razlog male epidemije te bolesti, kao i neuobičajeno velik broj glodavaca u prirodi ove godine.

Prisutnost te bakterije potvrđena je u tom dijelu Slovenije u vodi iz triju privatnih vodovoda namijenjenih vlastitoj opskrbi. Zato su sanitarni i zdravstveni organi do daljnjega dali preporuku da se za piće u pogođenim krajevima ne koristi voda iz vodovoda i instalacija koji nisu adekvatno čišćeni i održavani.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju