Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepovjerenje prema državnom vrhu

Slovenci ne vjeruju Vladi da će ih izvući iz krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenci ne očekuju mnogo od mirovinske reforme i liberalizacije tržišta rada koje je sadašnja vlada prošlog tjedna predstavila kao mjeru za izlazak iz krize, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo', vodeći slovenski dnevni list.

Na pitanje vjeruju li vladi da će novi zakon o mirovinskom osiguranju i novi zakon o radu koje bi parlament trebao prihvatiti do kraja ove godine biti uspješno primijenjen i izvući državu iz sadašnje financijske krize, 65 posto sudionika ankete odgovorilo je negativno, a 29 potvrdno. Reformu tržišta rada koja bi, po prijedlogu vlade, donijela jedinstvene obrasce za radne ugovore te poslodavcima omogućila lakše zapošljavanje i lakše otpuštanje djelatnika, podržava 38 posto ispitanika, a 53 posto je protiv. Čak 71 posto ispitanika uvjereno je da će nova mirovinska reforma koju želi provesti vlada sadašnjeg premijera Janeza Janše biti oštrija od one koju je predlagala prijašnja vlada, a odbačena je na referendumu prije 15 mjeseci. Reformi slovenskog tržišta rada skloniji su stariji, dok su mlađi izrazito protiv, pokazala je anketa 'Dela'.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

>> Pogledajte kako su Slovenci uzvratili 'udarac' i narugali se Hrvatima

Do 65. godine života, što bi bio novi uvjet za odlazak u redovnu mirovinu, bilo bi spremno raditi 44 posto ispitanika, a 52 posto ne, no s prijedlogom iz mirovinske reforme da se i muškarci i žene mogu umiroviti nakon 40 godina radnog staža slaže se 72, a protivi mu se 24 posto ispitanika.

Slovenska vlada prošlog je tjedna predstavila zakonske prijedloge o reformama mirovinskog sustava i tržišta rada kao jedan od nekoliko elemenata za izlazak iz krize i ponovno stjecanje povjerenja međunarodnih financijskih tržišta koja Sloveniji trenutačno ne omogućuju dobivanje potrebnih kredita pod održivim i prihvatljivim kamatama. Ostali elementi za financijsku stabilizaciju i gospodarski oporavak su sanacija bankarskog sustava i proračunska štednja na svim razinama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene