Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto u peć na dražbu

Slovenac za stablo oraha dobio rekordnih 9186 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto u peć, neimenovani je Slovenac stablo oraha posječeno u svojem dvorištu ponudio na godišnjoj dražbi vrijednog drveta u Slovenj Gradecu i dobio rekordnih 9186 eura, piše u petak ljubljansko 'Delo'.

Orahovina je ove godine, nakon sve rjeđega i sve dragocjenijega gorskog javora, postigla odličnu cijenu na dražbi koju od 2007. organizira udruga vlasnika šuma iz sjevernog dijela Slovenije po uzoru na tradiciju susjedne Austrije.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

No, zanimljivo je da vlasnik ovogodišnjega rekordera na dražbi uopće ne posjeduje šumu, nego je svoje stablo posjekao u dvorištu ne bi li se ugrijao ove oštre zime, ali ga je na nagovor prijatelja ponudio na dražbi i ugodno se iznenadio, piše list.

Za gotovo dvije i pol tisuće stabala javora, oraha, trešnje, kestena, smreke i drugih vrednijih vrsta natjecalo se 30 ponuđača iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Njemačke i Hrvatske, uglavnom trgovaca drvom i predstavnika industrije namještaja.

Prodano je gotovo 90 posto ponuđenog drveta i zarađeno oko 800.000 eura, navodi Jože Jeromel, jedan od organizatora dražbe.

Najviše cijene na dražbi postigla su tri trupca gorskog javora, od kojega se furnir rabi u brodogradnji i automobilskoj industriji, a cijena mu je porasla 25 posto u odnosu prema prošlogodišnjoj aukciji.

Kupac najskupljega javorovog trupca, tvornica furnira iz Njemačke isplatila je vlasniku 16.578 eura.

Iako bi smanjila izvoz sirove drvne građe, a povećala izvoz finalnog proizvoda, slovenska vlada kani obnoviti domaću industriju namještaja koja je 'zbog potkapitaliziranosti i velike europske konkurencije' znatno manja od negdašnje. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene