Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto u peć, neimenovani je Slovenac stablo oraha posječeno u svojem dvorištu ponudio na godišnjoj dražbi vrijednog drveta u Slovenj Gradecu i dobio rekordnih 9186 eura, piše u petak ljubljansko 'Delo'.


Orahovina je ove godine, nakon sve rjeđega i sve dragocjenijega gorskog javora, postigla odličnu cijenu na dražbi koju od 2007. organizira udruga vlasnika šuma iz sjevernog dijela Slovenije po uzoru na tradiciju susjedne Austrije.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?" Cjepivo, ilustracija Delta-soj se rapidno širi u susjednoj državi, moguća nova odluka za one koji odbijaju cijepljenje: ''Za to nemamo vremena...''

No, zanimljivo je da vlasnik ovogodišnjega rekordera na dražbi uopće ne posjeduje šumu, nego je svoje stablo posjekao u dvorištu ne bi li se ugrijao ove oštre zime, ali ga je na nagovor prijatelja ponudio na dražbi i ugodno se iznenadio, piše list.

Za gotovo dvije i pol tisuće stabala javora, oraha, trešnje, kestena, smreke i drugih vrednijih vrsta natjecalo se 30 ponuđača iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Njemačke i Hrvatske, uglavnom trgovaca drvom i predstavnika industrije namještaja.

Prodano je gotovo 90 posto ponuđenog drveta i zarađeno oko 800.000 eura, navodi Jože Jeromel, jedan od organizatora dražbe.

Najviše cijene na dražbi postigla su tri trupca gorskog javora, od kojega se furnir rabi u brodogradnji i automobilskoj industriji, a cijena mu je porasla 25 posto u odnosu prema prošlogodišnjoj aukciji.

Kupac najskupljega javorovog trupca, tvornica furnira iz Njemačke isplatila je vlasniku 16.578 eura.

Iako bi smanjila izvoz sirove drvne građe, a povećala izvoz finalnog proizvoda, slovenska vlada kani obnoviti domaću industriju namještaja koja je 'zbog potkapitaliziranosti i velike europske konkurencije' znatno manja od negdašnje. (Hina)