Donbas
Donbas Foto: Afp

Nakon hladne i snježne zime, dolazak proljeća s kišom i blažim temperaturama vratio je blato na bojišta Donbasa.


Grigorij je vješto vozio kamion po blatnjavu putu kako bi doveo vojnike i streljivo do topničkih položaja u blizini ukrajinske prve linije.

Vezani članci Ilustracija Kremlj poslao upozorenje: ''Važno je da SAD bude u potpunosti svjestan ruskog odgovora'' Ilustracija Moskva razvija nezaustavljivo oružje iduće generacije: Ukrajina ima sustav koji će ga uništiti?

"Najteže je voziti uzbrdo", rekao je 39-godišnji vojnik dok se kamion u zavojima klizao i mučio s prianjanjem na krivudavom, izoranom putu kroz polja. Grigorij, koji već šest mjeseci vozi Zil-131 sovjetske proizvodnje, rekao je da ih kamion "spašava svaki put" od opasnih uvjeta tijekom vožnje.

Na nekim dijelovima puta tragovi kamiona i tenkova tvore niz paralelnih linija širine desetak metara. Videozapisi koji su se dijelili na društvenim mrežama prikazuju vojnike koji gacaju po rovovima i uništena vozila koja su zaglavila u blatu.

Vladimir Solovyov i Putin Putinove pristaše revoltirane potezom Zapada: Medvedev prijeti raketiranjem Haškog suda, televizijski voditelj pokrenuo bi nuklearni napad

Nakon nekoliko dana suhog vremena, u nedjelju se vratila kiša u Donbas, posebno oko Bahmuta, gdje već mjesecima bjesni borba između ruskih i ukrajinskih snaga.

U blizini grada vozač ukrajinskog tenka T-64 kaže da taj sovjetski model nema problema s blatom: "Gusjenice su mu tako dizajnirane da stvarno rijetko zapne. Noviji modeli poput T-72 ili T-90 lošiji su", kazao je vojnik koji je tražio da ga se ne imenuje.

Veća ofenziva je nemoguća

Putovi u tom dijelu Ukrajine često su prekriveni slavnom crnicom, bogatom humusom i vrlo plodnom. Ali ona se na kiši pretvara u žitko blato. Takvi uvjeti otežavaju pomicanje linija bojišta koja su relativno nepromijenjena od studenoga prošle godine.

Ilustracija Rusi tvrde da je Ukrajina napala brodove na Krimu, ali da su ih uništili

Eksplozija na Krimu VIDEO Snažna eksplozija na Krimu: Ukrajinci dronovima napali željeznicu punu moćnih ruskih projektila

"Obje strane čekaju da se vremenski uvjeti poboljšaju", rekao je Ruslan, zapovjednik ukrajinske topničke jedinice, te dodao da su velike ofenzive nemoguće ili barem vrlo problematične i da je vrijeme  na strani branitelja. Uvjeti otežavaju i evakuacije.

"Naravno, to je problem, ali uvijek smo uspjeli pronaći prikladno vozilo za transport ranjenog vojnika u bolnicu, iako se ne možemo kretati brzo", rekao je član saniteta u malome selu blizu bojišta, govoreći anonimno. Pokazao je cestu s rupama koja je prekrivena debelim, klizavim blatom.

Potporučnik u pješačkoj jedinici blizu Bahmuta rekao je da je kiša veliki problem: "Naši momci ostaju u rovovima, u blatu, i moraju braniti poziciju. Gusjeničari su također blokirani, i na našoj i na njihovoj strani. Ali kad postane suho i ostane tako tri ili četiri tjedna, zasigurno će biti velikih napada", rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju