Obavijesti Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Više od 1300 mrtvih vojnika samo u protekla 24 sata: "Obranom Bahmuta kupujemo vrijeme za drugu ofenzivu"

Vojnici na prvoj crti
Vojnici na prvoj crti Foto: Afp
Vrhovni zapovjednik ukrajinskih snaga rekao je da je obrana Bahmuta, suočena sa žestokim i kontinuiranim ruskim napadima, neophodna kako bi se "kupilo vrijeme" za taj plan. Obje strane javljaju kako je u bitci u proteklih 24 sata poginuo velik broj vojnika.

Borba za Bahmut, najduža i najkrvavija bitka u jednogodišnjoj ruskoj invaziji, nasavlja odnositi živote s obje strane bojišnice. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je ubilo više od 220 ukrajinskih vojnika u samo u posljednja 24 sata.

"U smjeru Donecka... više od 220 ukrajinskih vojnika, jedno borbeno vozilo pješaštva, tri borbena oklopna vozila, sedam vozila, kao i haubica D-30 uništeni su tijekom dana", priopćilo je ministarstvo u nedjelju.

S druge strane, Ukrajinci tvrde da su ubili 1100 ruskih vojnika. Iako neovisne agencije još nisu provjerile ni jedne ni druge informacije, jasno je da je riječ o strašnom broju stradalih.

Sprema se velika ukrajinska ofenziva

Nakon što je britanska obavještajna služba objavila da se linija bojišnice pomaknula, ali da će svako daljnje rusko napredovanje u razorenom gradu biti "puno izazova", vrhovni zapovjednik ukrajinskih snaga rekao je da je obrana Bahmuta, suočena sa žestokim i kontinuiranim ruskim napadima, neophodna kako bi se "kupilo vrijeme" za taj plan.

Neki vojni stručnjaci doveli su u pitanje smisao nastavka obrane grada, ali zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da to pomaže da se dobije vrijeme u pripremama za protuofenzivu.

Vojnici na prvoj crti Bitka za Bahmut Foto: Afp

"Pravi heroji sada su branitelji koji drže istočnu bojišnicu na svojim plećima i nanose najveće moguće gubitke, ne štedeći ni sebe ni neprijatelja", rekao je Sirski u subotnjem priopćenju.

"Potrebno je kupiti vrijeme za stvaranje zaliha i pokretanje protuofenzive, koja nije daleko."

U videu objavljenom u subotu Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je da su njegove snage blizu administrativnog središta grada.

Stojeći na krovu visoke zgrade u, kako se tvrdi, Bahmutu, Prigožin je pokazivao prema zgradi u daljini. "To je zgrada gradske uprave, ovo je centar grada", rekao je u punoj ratnoj opremi. "Udaljena je kilometar i dvjesto metara."

Govoreći dok je topništvo tutnjalo u pozadini, Prigožin je rekao da je sada najvažnije dobiti više streljiva od vojske i "krenuti naprijed".

Wagner je predvodio ofenzive na gradove u istočnoj Ukrajini, uključujući Bahmut. Obje strane pretrpjele su velike gubitke. Ukrajinski vojni glasnogovornik Serhij Čerevatji rekao je da je u Bahmutu u prethodna 24 sata ubijen 221 proruski vojnik, a više od 300 ranjeno.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnik Oleksandr Video koji je užasnuo svijet Majka smaknutog ukrajinskog junaka: "Saša! To je naš Saša! Vrištali smo zbog snimke"

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je do 210 ukrajinskih vojnika poginulo u širem dijelu bojišnice u Donecku. Ukrajinsko ministarstvo obrane u subotu je izvijestilo da su njegove snage odbile "više od 100 neprijateljskih napada" tijekom prošlog dana duž istočne bojišnice.

U intervjuu za francuski list Journal du Dimanche zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina naglasila je ljudsku cijenu ruskog napada na Bahmut.

Pročitajte i ovo Ispraćaj Dmitra Kotsiubailoa Imao je 27 godina Tisuće Ukrajinaca oprostilo se od jednog od najpoznatijih zapovjednika: Prvi je titulu heroja dobio za života

"Tisuće ruskih vojnika poginulo je velikom brzinom u toj bitci", rekla je. "Ljudska masa njezina pješaštva zastrašujuće je oružje, čini se neiscrpnim u količini i vremenu."

Ali čak i da zauzme "mali grad", dodala je, to neće utjecati na strateške koridore koje još uvijek kontroliraju u regiji. Britanska vojna obavještajna služba rekla je da rijeka Bahmutka u središtu grada sada označava liniju bojišnice.

"Ukrajinske snage drže zapadni dio grada i srušile su ključne mostove preko rijeke, koja ide u smjeru sjever-jug kroz otvoreni prostor širine 200 do 800 metara", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

"To je područje postalo zona ubijanja, što ga vjerojatno čini velikim izazovom za Wagnerove snage, koje pokušavaju nastaviti svoj frontalni napad prema zapadu."

Moskva kaže da bi zauzimanje Bahmuta napravilo rupu u ukrajinskoj obrani i predstavljalo bi korak prema zauzimanju cijele industrijske regije Donbas, glavne ruske mete.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene