Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako salata i ostalo povrće pakirano u vrećici može izgledati čisto, i ono može nositi svoje skrivene opasnosti.


Rijetko je da se salmonela nalazi u voću i povrću, ali upravo se to, čini se, dogodilo u Australiji. Lydia Buchtmann iz Australskog vijeća za sigurnost hrane rekla da bi moglo biti tri razloga iza nedavnog masovnog obolijevanja od salmonele iz povrća i voća pakiranog u vrećice.

Vezani članci Požar u Australiji, ilustracija Požar prisilio stanovnike u lockdownu na evakuaciju: ''Država se bori s krajnje zabrinjavajućom i ozbiljnom situacijom'' Koronakriza u Australiji - 4 Oni to shvaćaju ozbiljno: Otkrili zaraženog zaštitara pa zatvorili cijeli grad i dvije regije na pet dana

'Da bi salata imala bakteriju, moguće je da se tijekom uzgoja zalijevala kontaminiranom vodom. Drugi je razlog voda s kojom se salata pere prije pakiranja u vrećice. Također postoji mogućnost da netko tko je rukovao povrćem prilikom pakiranja imao salmonelu', pojašnjava Buchtmann.

Ona napominje da u tome ne može pomoći pranje povrća nakon što se raspakira.

'Pranje salate vodom nakon što je salata kontaminirana nije dovoljno da se riješite bakterije. Salmonela je neobična bakterija, jer može proći i 72 sata prije nego organizam počne pokazivati simptome', napominje.

Ova informacija postala je poznata široj javnosti nakon što se nedavno salmonelom zarazilo 28 osoba u Australiji. Svi su jeli povrće pakirano u vrećice koje je sada povučeno s polica trgovina, piše news.com.

Rob McKibbin iz Adelaide ispričao je kako se zarazio. Kaže da se osjećao tako loše da je mislio da će umrijeti. 'Prvih sedam dana mi je prošlo u magli. Cijeli mi je tjedan u magli – apsolutna agonija svakih 10, 15 minuta, grčevi su se vraćali u valovima boli, a onda trčanje na toalet...', rekao je Rob.

Simptomi salmonele obično se javljaju između šest i 72 sata nakon unošenja bakterije u organizam. Najčešći simptomi su proljev, vrućica, bolovi u glavi, grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje, dehidracija. U rijetkim slučajevima može doći do komplikacija.

Stručnjaci napominju da je salmonela u povrću pakiranom u plastici rijedak slučaj, ali nije nemoguće da se dogodi, a to je pokazao i slučaj u Australiji.

Bill Marler, stručnjak za trovanje hranom napominje kako je bolje izbjegavati kupovanje povrća pakiranog u vrećice jer se ono više obrađuje, a kao takvo ima više mogućnosti da bude kontaminirano. 'Takvo povrće izbjegavam kao kugu', rekao je Bill.

'Toliko smo navikli na komfor masovno proizvedene hrane – salate u vrećicama, pakirane salate, narezane salate. Komfor je odličan, ali ponekad mislim da nije vrijedan rizika', zaključuje Bill.