Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Copy-paste

Skandali ga prate u stopu: Gradonačelnik Maribora i plagijator?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je zbog niza korupcijskih skandala bio prisiljen dati ostavku, mariborski gradonačelnik u ostavci našao se u fokusu javnosti zbog navodne prepisivačine diplomskog rada.

Sada već bivši mariborski gradonačelnik Franc Kangler, koji je ostavku dao pod pritiskom nedavnih javnih prosvjeda, plagirao je diplomu kojom je prije četiri godine stekao naziv diplomiranog ekonomista, tvrdi u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Računalna analiza njegova diplomskog rada "Kompetencije gradonačelnika u donošenju općinskog proračuna", kojim je diplomirao na jednoj privatnoj visokoškolskoj ustanovi, pokazala je da je više od 70 posto teksta prepisao iz stručnog časopisa za pitanja lokalne samouprave "Lex localis", iz objavljenih priloga dvojice pravnih stručnjaka za to područje koji se spominju u diplomi kao izvori, ali se u diplomi ne citiraju, navodi list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Val nezadovoljstva Samo 14 posto Slovenaca protiv, 53 posto za prosvjede Slika nije dostupna Prijeti im i do 5 godina zatvora Slovenija: pritvor za 15 nasilnih prosvjednika iz Maribora

>> Slovenija: pritvor za 15 nasilnih prosvjednika iz Maribora

List kao sumnjivo navodi i to da je Kangler u svoj kabinet gradonačelnika bez natječaja zaposlio kćer profesorice na Ekonomskom fakultetu u Mariboru kod koje je sada prijavio magistarski rad.

Riječ je o jednom u seriji medijskih otkrića o Kangleru, koji je u Sloveniji zbog javnih prosvjeda protiv političke elite, započetih upravo u Mariboru, postao jednom vrstom simbola za sve političare osumnjičene za korupciju i klijentelizam. On je tri puta bio biran u slovenski parlament, a dva puta za gradonačelnika Maribora. Zbog korupcijskih skandala koji mu se pripisuju iz članstva ga je nedavno izbacila Slovenska pučka stranka (SLS), čiji je bio dugogodišnji ugledan član, a ostavku pod pritiskom prosvjeda dao je tek nakon što ga je na to pozvao premijer Janez Janša.

Kangler je ranije bio policajac i sudjelovao u borbama s JNA 1991. prilikom slovenskog osamostaljivanja. U parlament je prvi put ušao 1992. godine na listi Slovenske pučke stranke (SLS). Prilikom nedavnih nasilnih prosvjeda u Mariboru rekao je da mladi izgrednici koje potiče ljevica traže njegovu ostavku, a nisu bili ni rođeni kad se on borio za samostalnu Sloveniju.

Više članova slovenskog parlamenta iz različitih stranaka ove je godine bilo medijski prozvano zbog diploma i drugih svjedodžbi o obrazovanju za koje se sumnja da nisu vjerodostojne, a jedan je i sudskom presudom uvjetno osuđen zbog pokušaja prijevare prilikom polaganja ispita iz njemačkog jezika kada se na ispitu umjesto njega pojavila druga osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene