Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv političkih elita

Prosvjedi u Sloveniji idu dalje, najavljen niz novih skupova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostavci mariborskog gradonačelnika unatoč, slovenski prosvjednici ne odustaju od javnog iskazivanja nezadovoljstva. Nove demonstracije najavljene su već za danas.

Političko vrenje na slovenskim ulicama nastavit će se bez obzira na jučerašnju ostavku mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera, navode u petak slovenski mediji.

Manji prosvjedni skupovi protiv lokalnih i državnih "političkih i gospodarskih elita" održani su u četvrtak u Kranju i Kopru, za danas popodne najavljeni su opet u Ljubljani i nekim drugim gradovima. Za idući petak Facebook skupine najavljuju "četvrti mariborski ustanak" sa zahtjevom da se raspusti prije dvije godine izabrano općinsko vodstvo i da se novi izbori za gradsku vladu održe zajedno s izborima za Kanglerova nasljednika te da Kangler dade i ostavku na članstvo u Državnom vijeću.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna 'Gotof je' Dosta mu je prosvjeda, dao je ostavku

>> Dosta mu je prosvjeda, dao je ostavku

Odlazak niz godina vrlo utjecajnog mariborskog političara i bivšeg člana parlamenta možda je samo početak domino-učinka od kojeg strahuju i mnogi drugi pripadnici elite koji odmah nakon izbora zaborave na birače i posvećuju se političkoj trgovini, navodi u petak u komentaru ljubljansko "Delo", najavljujući da će se "Facebook prosvjedi" nastaviti idućih tjedana.

S druge strane, Kangler je u razgovoru za "Delo" rekao da iza njegove smjene stoji stara ljevica koja je poticanjem nemira "željela spriječiti pobjedu Boruta Pahora na predsjedničkim izborima i baciti državu na koljena".

Sličnu je ocjenu početkom tjedna za "Radio Ognjišče" dao premijer Janez Janša, rekavši da su protesti na kojima se čuju i antieuropske parole, te usklici protiv njegove vlade, "koordinirani" s ciljem da se destabilizira vladajuća koalicija i promijeni rezultat izbora. Janša je uz to običnim "spinom" proglasio neke medijske informacije kako se među mirne demonstrante ubacuju organizirane ekstremističke skupine bliske njegovoj stranci s ciljem kompromitacije prosvjeda te da se takvim glasinama želi sakriti stvarne organizatore.

Javni sektor najavio opći štrajk za 23. siječnja

Iako je ovog tjedna slovenski parlament prihvatio zakon o mirovinskoj reformi i "štedljivi" proračun za iduće dvije godine, iz čega se moglo naslutiti određeno smirivanje socijalne i političke napetosti, nije jasno kako će na to djelovati najavljeni jednodnevni štrajk cijelog javnog sektora zakazan za 23. siječnja iduće godine, ukoliko vlada ne odustane od fiksirane proračunske pretpostavke da je masu za plaće javnog sektora u idućoj godini potrebno smanjiti za 5 posto, što su sindikati ocijenili "neprihvatljivim ultimatumom", a ministar Janez Šušteršič nečim o čemu pregovora uopće ne može biti.

U toj situaciji velika je nepoznanica što će naciji u svom nastupnom govoru prilikom inauguracije 22. ili 23. prosinca poručiti novoizabrani predsjednik Borut Pahor i mogu li njegove poruke biti smirujuće s obzirom da ga velik dio javnosti doživljava kao dio etablirane "političke klase", a neki i kao "produženu ruku" premijera Janeza Janše protiv kojega je usmjeren značajan dio energije na uličnim prosvjedima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene