Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pala je ostavka

Ukrajinska ucjena izazvala skandal u SAD-u: "Na ljudima čija zemlja nije napadnuta je da kažu da postoje određene stvari koje ne činimo"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sjedinjene Države potresa skandal nalik onome koji se od početka ruske invazije na Ukrajinu mogao vidjeti diljem Europe. Ne samo da su otkazani ruski umjetnici već je to učinjeno grupi disidenata na sastanku organizacije kojoj je jedan od glavnih ciljeva promocija slobode govora.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu vidjeli smo kako se diljem svijeta ruske autore miče s repertoara kazališta, njihovim izložbama pomiču se rokovi i gube ugovore koje su sklapali s izdavačkim kućama. Hrvatska, dakako, nije bila iznimka, pa je, primjerice, iz Lisinskog s programa uklonjen Čajkovski.

Iznimka nije bila ni zemlja koja svoju križarsku borbu za slobodu govora rado ističe onda kad se brani rasizam ili antisemtizam. Sjedinjene države sada su ipak otišle korak dalje. S programa ovogodišnje konferencije PEN-a uklonjeni su ruski autori koji se cijeloga života bore protiv autokracije i Putinova režima. Otkazani su "dobri Rusi", kako su ih nazvali i sami ukrajinski pisci koji su organizatore ucijenili svojim dolaskom ne postupe li tako.

Pročitajte i ovo Winnetou: Ilustracija - 1 Dokle seže politička korektnost "Ne raspravljaj s idiotima": Dnevnik Nove TV pitao je što o zabrani Winnetoua kažu hrvatski pisci

Prošle subote u sklopu PEN-ova festivala potpredsjednica organizacije Masha Gessen trebala je voditi panel na kojem će biti predstavljeni pisci u egzilu, od kojih su dvojica Rusi koji su zgroženi Putinovim režimom napustili zemlju. No, dan prije događaja svi oni koji su kupili karte dobili su obavijest da je panel otkazan zbog nepredviđenih okolnosti. Nikakvo drugo objašnjenje nije ponuđeno i svaki trag događaja nestao je iz programa PEN-a na internetu. Mala delegacija ukrajinskih pisaca, koja je sudjelovala na tribini planiranoj za isti dan, izjavila je da ne može prisustvovati festivalu koji uključuje Ruse.

"Zemlja Ukrajinaca napadnuta je, stotine tisuća njihovih sugrađana brutalno je ubijeno - želja da budu okrutni prema Rusima razumljiva je. Na ljudima čija zemlja nije napadnuta, čiji rođaci nisu nestali, čije kuće nisu bombardirane je da kažu da postoje određene stvari koje ne činimo - mi ne ušutkavamo ljude. Mi smo organizacija za slobodu izražavanja. Ne krivim Ukrajince za ovo", poručila je nedvosmisleno za Atlantic.

Pročitajte i ovo Zabrana turbo folk koncerata: Ilustracija - 4 Gradove podržala i ministrica Organizatori otkazanih koncerata najavljuju tužbe: "Politički se dobivaju jeftini bodovi na našoj grbači"

PEN se već ranije suočavao s problemima granica slobode govora kada je dodjeljivao nagradu za Charlie Hebdo, koji je napadnut nakon objavljivanja Muhamedove karikature. Gessen smatra da bi bilo poštenije prema sebi priznati da ne postoji neograničena sloboda govora. Tada bi se o njoj smjelo diskutirati, nijansirati je. U ovom trenutku za PEN bi također bilo bolje da je bio iskren.

"Čak i da je događaj ostao na internetskoj stranici s naznakom da je otkazan, čak bi i to bilo manje tragično od onoga što se dogodilo. Ali da samo nestane? To je gotovo pa doslovno ušutkavanje."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene