Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokle seže politička korektnost

"Ne raspravljaj s idiotima": Dnevnik Nove TV pitao je što o zabrani Winnetoua kažu hrvatski pisci

Aktualno Galerija Winnetou: Ilustracija - 1 Winnetou: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Winnetou: Ilustracija - 5 Winnetou: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Winnetou: Ilustracija - 4 Winnetou: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Winnetou: Ilustracija - 3 Winnetou: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Winnetou: Ilustracija - 2 Galerija 1/10 >>
Njemačka izdavačka kuća odustala je od izdavanja Winnetoua zbog pritisaka lijevih aktivista jer se Indijance ne predstavlja onakvima kakvi jesu. Politička korektnost prešla je sve granice, tvrde naši pisci.

Zabraniti Winnetoua jer nije vjerodostojan prikaz Indijanaca? Osim što je zabranjivanje književnih djela kulturocid, a politička korektnost forsiranje forme nauštrb sadržaja, zaglupljivanje hajkama na društvenim mrežama nije bezopasno.

"Pitali ste kako se boriti protiv toga? Mislim da je najefikasnije smijehom i ruganjem", kaže pisac Zoran Ferić.

Neki autori misle da je najefikasnije neangažiranje.

"Postoji jedna dobra izreka: 'Ne raspravljaj s idiotima, jer će te spustiti na svoju razinu i zatim zatući argumentima'", kazao je književnik Marko Gregur.

Mogli bismo argumentirano zabraniti Raosove Prosjake i sinove jer stereotipiziraju Imoćane ili Crvenkapicu jer je lovac ubio vuka. I Stari Zavjet bi se lako mogao nazvati govorom mržnje.

Winnetou je izmaštani indijanski junak Karla Maya još od 1875. i dio je djetinjstva tri generacije.

"Einsteinovu teoriju koja čini pola onoga što mi znamo u našim životima ćemo odbaciti danas-sutra jer je on bio muška svinja i maltretirao je svoju ženu", kaže Davor Špišić, pisac i novinar.

"Ovo s kulturom otkazivanja je isto što se događa s revizijom povijesti, da Auschwitz nije postojao ili da je Jasenovac, da su to bile neke toplice, dakle to je ista stvar", dodaje Ferić.

"Nakladničke kuće, televizije i glazbena industrija nemaju urednika sa stavom, pa se sluša što će reći narod, što će reći konzumenti, pa imate ovakve šizofrene situacije", smatra Slavko Kozina, predsjednik zajednice nakladnika i knjižara.

Zapazila sam u knjizi riječ 'crvenokožac', to nije politički korektno, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

"U današnje vrijeme možda i nije, ali književnost treba staviti u kontekst vremena i promatrati djelo u kontekstu vremena u kojem oni nastaju, mi imamo i problem s Twainom zbog riječi 'niger', koja je imala sasvim druge konotacije nego što ih ima danas", rekao je Gregur. 

Bi li zaštitnici indijanskog dostojanstva zamjerili i što je trilogija o Winnetouu, umjesto na američkom zapadu, snimana na hrvatskom zapadu?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene