Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aleksej Moskaljov

Bjelorusija izručila Rusiji oca djevojčice koja je crtala antiratne slike, zna se koja ga kazna čeka

Aleksej Moskaljov
Aleksej Moskaljov Foto: Afp
Bjelorusija je izručila Rusa koji je osuđen na dvije godine zatvora nakon što je njegova kćer u školi crtala antiratne slike.

Aleksej Moskaljov, 54-godišnji samohrani otac iz grada Jefremova, pobjegao je iz kućnog pritvora prošlog mjeseca, nekoliko sati prije nego što mu je sud izrekao dvogodišnju kaznu za "diskreditiranje" ruske vojske.

Uhićen je dva dana kasnije u susjednoj Bjelorusiji, najvjerojatnije jer je uključio mobitel i tako odao svoju lokaciju.

Slučaj su kritizirale ruske skupine za ljudska prava što je dovelo do online kampanje za ponovno spajanje oca i kćeri. "Aleksej Moskaljov izručen je iz Bjelorusije u Rusiju", rekla je skupina za zaštitu prava OVD-Info, pozivajući se na njegovog odvjetnika u Bjelorusiji, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Antiratni crtež ruske djevojčice Maše Djevojčica je s majkom Otac autorice antiratnog crteža u zatvoru u Bjelorusiji: Optužen za diskreditiranje ruske vojske

Moskaljov je rekao da se njegova obitelj prvi put suočila s pritiskom policije prošlog travnja kada je njegova 13-godišnja kći Marija Moskaljova odbila sudjelovati u patriotskom satu u svojoj školi i napravila nekoliko crteža koji prikazuju rakete kako se ispaljuju na obitelj koja stoji ispod ukrajinske zastave i još jedan na kojemu pisalo "Slava Ukrajini". Školsko osoblje tada je pozvalo policiju koja je ispitala djevojčicu i prijetila njezinom ocu.

Pročitajte i ovo Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 6 Promijenila mišljenje? Obrat u slučaju djevojčice koja je zbog antiratnog crteža poslana u sirotište, ali je li doista sve u redu? "Ako radite dobro djelo, pokažite nam dijete"

Policija je tada počela ispitivati ​​Moskaljovljeve aktivnosti na društvenim mrežama i otac je na kraju optužen za diskreditaciju oružanih snaga zbog svojih objava u kojima je ruski režim nazvao "teroristima", a rusku vojsku opisao kao "silovatelje". Moskaljovljeva kći smještena je u sklonište za djecu ubrzo nakon njegova uhićenja.

Prošli tjedan, povjerenica Kremlja za dječja prava, Marija Lvova-Belova, rekla je da je djevojčicu pokupila majka iz sirotišta. Dijete je ranije odbijalo živjeti s majkom, ali se predomislilo i majka ju je odvela kući, tvrdi Lvova-Belova.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene