Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su njemački mediji otkrili da tamošnja sveučilišta provode razna istraživanja za potrebe američke vojske, u javnosti je pokrenuta rasprava oko etičnosti takve prakse.


Američke su vlasti poznate po bliskoj suradnji s mnogim sveučilištima, a Pentagon je jedan od vodećih financijera mnogih istraživačkih projekata na najvećim sveučilištima, poglavito iz sfere elektrotehnike, mehanike, metalurgije i računalne tehnologije.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo koga će SAD obavijestiti o početku napada na Siriju Slika nije dostupna SAD razmatra mogućnost vojne intervencije u Siriji

Ministarstvo obrane SAD-a svake godine izravno upumpa oko četiri milijarde dolara u sveučilišta za potrebe istraživanja, čiji rezultati mogu biti korisni američkoj vojsci.

>> Pentagon se sprema za topljenje leda na Arktiku

Iako se same visokoškolske ustanove ovakvoj praksi ne protive pretjerano jer ipak je riječ o velikom novcu, niz nevladinih udruga iz raznih razloga prigovara ovako velikoj državnoj potrošnji, koja za krajnju posljedicu može imati ograničenje akademskih sloboda.

Dok se u Americi javna diskusija o 'vojnom' novcu na civilnim sveučilištima nastavlja, njemački su mediji ovih dana otkrili da Pentagon novac američkih poreznih obveznika daje i visokoškolskim institucijama izvan SAD-a.

Konkretno, u Njemačkoj najmanje 22 sveučilišta vode razna istraživanja koja financira Pentagon. Iznosi nisu ni približno veliki poput onih u SAD-u, ali su dovoljni da u tamošnjoj javnosti izazovu etičke nedoumice.

Od 2000. godine američko je ministarstvo obrane na istraživačke projekte u Njemačkoj potrošilo oko deset milijuna eura. Kako piše The Local, najveći dio projekata je vojne naravi.

'Istraživanje za potrebe ratovanja nije etički odgovorno', rekao je Reiner Braun iz Federacije njemačkih znanstvenika.

Najmanje jedno sveučilište - ono u Bremenu - u svom statutu ima eksplicitnu odredbu kojom dopušta istraživanja s isključivo civilnom namjenom. Čelništvo te ustanove tvrdi da njihov projekt istraživanja satelitske tehnologije koje je financirao Pentagon ne krši spomenutu odredbu.

Minhensko sveučilište Ludwig-Maximilian (LMU) od Pentagona je dobilo ukupno 470.000 eura za projekt poboljšanja učinkovitosti vojnog eksploziva, dok je nacionalna istraživačka mreža Fraunhofer novac dobila za razvoj neprobojnih stakala i eksploziva.

Thomas Klapötke na LMU-u predaje anorgansku kemiju i kaže da ne vidi problem u činjenici da njegov projekt, kako on to naziva, razvoja ekološki prihvatljivog eksploziva, financira američka vojska. 'Ako vjerujete u NATO savez, onda nema ničega upitnog u činjenici da opremate svoje ljude dobrim materijalom', kazao je.

Sveučilište u Marburgu radi na navigacijskim sustavima za američke bespilotne letjelice, a znanstvenici na sveučilištu u Saarlandu provode određena matematička istraživanja strukture jezika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook