Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada izabrana bez Hrvata

Skandal u BiH: 'U Sarajevu se dogodio klasičan državni udar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sarajevu politički skandal bez presedana. Kasno sinoć kasno formirana je Vlada Federacije BiH, ali bez legitimno izabranih predstavnika Hrvata dva HDZ-a.

Okrnjeni parlament Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je vladu bez predstavnika Hrvata. SDP Zlatka Lagumdžije u koaliciji sa SDA Sulejmana Tihića te Hrvatskom strankom prava i Lijanovićevom strankom Radom za boljitak pobjedonosno zaključuju. 'Vjerujem da će i država Bosna i Hercegovina sada lakše početi disati, nikome nije u interesu da imamo jedno odlazeće vijeće ministara koje će tako trajati godinama jer to ne treba nikome', rekao je Lagumđija.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

>> 'Poštivanje volje triju naroda temelj je za uspjeh reformi'

>> Ljubić: Uvod u najdublju političku krizu od rata!

>> 'Želimo da se u BiH poštuje volja sva tri naroda'

Konstituirajuća sjednica za dva HDZ-a znači rušenje washingtonskog sporazuma o jednakopravnosti triju naroda. 'Jučer se u Sarajevu dogodio klasičan državni udar. Ja poručujem svima, narod koji je bio u stanju zaustaviti tenkove jugoslovenske narodne armije u stanju je zaustaviti bošnjačku dominaciju nad Hrvatima Bosne i Hercegovine', rekao je Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.

U Vladi bez Hrvata, Hrvatska stranka prava koja se priklonila SDP-u, problem ne vidi. 'Mi u HSP-u držimo da je to napravljeno sukladno Ustavu i zakonu', rekao je zvonko Jurišić,  predsjednik HSP-a BIH. Pobjeda SDP-a na izborima za HDZ-ovce je rezultat izbornog inženjeringa.

'Još uvijek ima šanse da se mi dogovorimo samo je suština da se mora razumjeti da nema pravo nikakav SDP i predsjednik bošnjačkog instituta Zlatko Lagumđija i predsjednik SDA gospodin Tihić dijeliti hrvatske kvote na trećine i petine', rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Primopredaja vlasti svejedno obavljena

Novoizabrani premijer SDP-ovac Nermin Nikšić svejedno je obavio primopredaju vlasti. HDZ 1990. hrvatske kantone i stare ministre poziva na neposluh. 'Ova Vlada će nastojati pokazati i prema tim ministrima i prema građanima Federacije koji u djelovima kojima objektivno stranke parlamentarne većine nisu pobjedile nisu neprijateljske teritorije niti je ovo neprijateljska vlada', rekao je Nikšić.

Ni Banja Luka ne gleda s naklonošću na sarajevske događaje. 'Ne želimo da ministarsko vijeće bude formirano kao što je Vlada Federacije, na jedan način koji nije dovoljno osnažen zakonom i Ustavom, nego da naprosto u to budu uključeni svi oni predstavnici', rekao je Milorad Dodik, premijer Republike Srpske. Politička borba sada prerasta u sudsku. O legitimnosti nove Vlade odlučivat će Ustavni sud.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene