Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova vlada BiH

Ljubić: Uvod u najdublju političku krizu od rata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova vlada Federacije Bosne i Hercegovine preuzela je dužnost na ceremoniji održanoj u Sarajevu.

Primopredaja dužnosti između dosadašnjeg premijera Mustafe Mujezinovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i njegova nasljednika Nermina Nikšića iz Socijaldemokratske partije (SDP) obavljena je bez nazočnosti dosadašnjih ministara iz reda HDZ BiH i HDZ 1990. Novu federalnu vladu, koja uz premijera ima šesnaest ministara je potvrdio Zastupnički dom federalnog parlamenta na prijedlog predsjednika entiteta Živka Budimira iz Hrvatske stranke prava (HSP), koji je po žurnom postupku izabran istog dana.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"



Novu izvršnu vlast u Federaciji BiH, uz SDP, SDA i HSP čini i Narodna stranka 'Radom za boljitak' (NSRzB), čiji je dopredsjednik Jerko Ivanković-Lijanović postao ministrom poljoprivrede i ujedno zamjenikom premijera. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nazvao je, je u izjavi koju prenosi Dnevni avaz, 'državnim udarom' uspostavu izvršne vlasti u kojoj nema predstavnika dva HDZ-a.

>> 'Želimo da se u BiH poštuje volja sva tri naroda'

'To jest državni udar, rušenje ustavnog poretka dijela FBiH odnosno BiH', kazao je Čović dodajući kako očekuje da će na to reagirati država. 'Ako neće, onda u državi mogu biti dva do tri državna udara i onda smo u velikim problemima', zaprijetio je Čović. Potvrdio je kako će u ponedjeljak zasjedati predsjedništvo i središnji odbor HDZ BiH te odlučiti o daljim mjerama.

Čović je ustvrdio kako će to biti 'najbitnije odluke donesene u posljednjih deset godina'. Naznačio je kako će HDZ BiH najvjerojatnije pozvati Hrvate u BiH 'da načine otklon od vlasti SDP-a i SDA-a' što bi moglo prouzročiti 'kaos' u Federaciji BiH, posebice na području financija. Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić kazao je pak kako su odluke federalnog parlamenta u nepotpunom sastavu nezakonite i neobvezujuće. 'Ovo je uvod u najdublju političku krizu od rata naovamo', kazao je Ljubić optuživši SDP i SDA za 'avanturizam'.

'Oni potcjenjuju ozbiljnost stanja i hrvatsku odlučnost da zaštitimo svoje pravo na BiH i konstitutivnost', kazao je Ljubić.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene