Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza na korejskom poluotoku

VIDEO Kim najavio 'nemilosrdnu odmazdu', napetost ne jenjava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Južna Koreja i SAD nastavljaju zajedničke vojne vježbe, niz Pjongjanga stižu prijetnje o 'nemilosrdnoj odmazdi'. Zabilježen je i veliki broj letova tamošnjih vojnih aviona.

Velika napetost na korejskom poluotoku nastavljena je u ponedjeljak intenziviranjem letova sjevernokorejskih borbenih aviona, novom prijetnjom režima u Pjongjangu, ali i nastavkom vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Na sjevernokorejskoj državnoj televiziji prikazane su nove snimke tamošnjeg vođe Kim Jong-una, koji je posjetio vojne postrojbe u blizini demilitarizirane zone. 'Svi koji žele rat neka imaju na umu da primirje više ne vrijedi, a naša zemlja više nije ograničena ni deklaracijom o nenapadanju. Jedino što preostaje je nemilosrdna odmazda naše vojske i naroda', grmio je voditelj državne televizije u Pjongjangu.

Spomenuti broj letova vojnih aviona skoro je šest puta veći od najvećeg broja letova koji zabilježen tijekom sezone obuke pilota u ljeto 2012. godine. Vjeruje se da su ove aktivnosti dio napora Sjeverne Koreje da podigne razinu borbene spremnosti i da bolje nadzire vojnu vježbu 'Ključna odlučnost' u Južnoj Koreji. Ministarstvo obrane u Seulu nije komentiralo ove informacije.

>> Počele vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a!

Južnokorejske postrojbe i američki vojnici počeli su u ponedjeljak godišnje vojne vježbe na kojima sudjeluje 10.000 Južnokoreanaca i 3.000 Amerikanaca, od ukupno 28.000 vojnika koliko SAD imaju na Korejskom poluotoku. Amerikanci u vježbama koriste i zrakoplove F-22 Raptor te B-52 Stratofortress koji su za ovu prigodu angažirani iz baza u drugim zemljama.

Kao i svake godine, Pjongjang je osudio te vježbe koje poistovjećuje s invazijom Juga na Sjever, uz pomoć Washingtonom. Do vježbi dolazi nakon tjedan dana vrlo jakih tenzija na poluotoku: Pjongjang je zaprijetio prošlog tjedna osudom sporazuma o primirju kojim se završio Korejski rat 1953., iznio prijetnju o 'termonuklearnom ratu' i upozorio SAD da se izlaže 'preventivnom nuklearnom udaru'.

UN je Sjevernoj Koreji nametnuo dodatne sankcije nakon trećeg nuklearnog pokusa. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene